Πώς να βοηθήσετε το προσωπικό σας να κόψει το κάπνισμα

Κάθε χρόνο, με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου, υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι του καπνίσματος για την υγεία και απευθύνεται κάλεσμα για τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών με στόχο τη μείωση του καπνίσματος.

Αν και στην πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, πολλά είναι τα πλεονεκτήματα που μπορούν να αποκομίσουν οι εργαζόμενοι από την οριστική διακοπή του, ακόμη κι αν δεν καπνίζουν στο χώρο εργασίας.

Είναι εφικτή η διακοπή του καπνίσματος;

Όπως εξηγεί η ειδικός της ΓΕΠ σε θέματα Υγείας της Εργασίας Βάλια Τσοπόκη,  «όλοι μπορούν να διακόψουν τη συνήθεια του καπνίσματος, αρκεί να λάβουν την απόφαση και την κατάλληλη βοήθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού. Η διακοπή του καπνίσματος, με εφαρμογή ομαδικών ή ατομικών προγραμμάτων διακοπής σε μια επιχείρηση είναι οικονομικά αποδοτική, δεδομένων των άριστα οργανωμένων μοντέλων δράσης και του άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού της ΓΕΠ. Στη συμβουλευτική της διακοπής του καπνίσματος λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες, καθώς και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες του κάθε καπνιστή που βοηθά ή όχι να σταματήσει το κάπνισμα».

Τα προγράμματα Προαγωγής Υγείας της ΓΕΠ επεκτείνονται πέραν της τήρησης των νομικών απαιτήσεων για την Ασφάλεια και την Υγεία στην εργασία.

Πραγματοποιούνται από έμπειρους επιστήμονες υγείας και εστιάζουν εν γένει σε διάφορα θέματα που σχετίζονται είτε με την εργασία, είτε με συνήθειες της καθημερινότητας, όπως τα εξής:

  • Διακοπή Καπνίσματος
  • Διαχείριση στρες
  • Εργονομία στο χώρο εργασίας
  • Σωστή διατροφή και φυσική άσκηση για ρύθμιση σωματικού βάρους

Είναι γνωστό ότι βελτιώνοντας το επίπεδο υγείας των εργαζομένων της, μια επιχείρηση απολαμβάνει πολλά θετικά αποτελέσματα, όπως λιγότερες αποχωρήσεις προσωπικού και λιγότερες απουσίες, περισσότερα κίνητρα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ενώ παράλληλα διαμορφώνει μια θετική εικόνα της επιχείρησης, με προσανατολισμό στους ανθρώπινους πόρους.

Οι οικονομικές πτυχές του καπνίσματος

Το κάπνισμα κοστίζει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καπνιστές ζητούν πιο συχνά μικρές ή μεγάλες αναρρωτικές άδειες σε σύγκριση με τους μη καπνιστές ή τους πρώην καπνιστές. Οι καπνιστές είναι λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία κάνοντας διαλείμματα για τσιγάρο. Οι ζημίες από πυρκαγιά που προκαλούνται από υλικά καπνίσματος καθώς και τα επιπλέον έξοδα καθαρισμού και συντήρησης προσθέτουν επιπλέον κόστος στην εργασία.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στο ETS για τους μη καπνιστές είναι επίσης σημαντικές και οδηγούν σε αύξηση του κόστους που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις λόγω του καπνίσματος.

Η λειτουργία εγκαταστάσεων όπου επιτρέπεται το κάπνισμα εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Το κόστος της ασφάλειας από την πυρκαγιά είναι υψηλότερο. Οι εργαζόμενοι ενδέχεται να ασκήσουν αγωγή εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας

7 τρόποι που το τσιγάρο βλάπτει την υγεία

  1. Ο καπνός του τσιγάρου: Τοξικός και καρκινογόνος.

Ο καπνός του τσιγάρου αποτελείται από πολυάριθμες χημικές ουσίες που δρουν τοξικά και ερεθιστικάόπως αμμωνία, οξείδια του αζώτου, οργανικά οξέα, διοξείδιο του θείου και από διάφορες αλδεΰδες που μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια και την αναπνευστική οδό. Υπάρχουν σε αυτό εννέα χημικοί παράγοντες που ταξινομούνται στην ομάδα των καρκινογόνων, ενώπεριέχει καρκινογόνα βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό, το κάδμιο και το εξασθενές χρώμιο και αρκετές γνωστές τοξικές στην αναπαραγωγή ουσίες, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, τη νικοτίνη, το κάδμιο και το μόλυβδο. Η νικοτίνη επιπρόσθετα είναι έντονα εθιστική ουσία που μειώνει την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα.

  1. Παθητικό Κάπνισμα

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα έχει αναφερθεί ως η δεύτερη πιο συχνή έκθεση σεεπαγγελματικούς καρκινογόνους παράγοντες μετά από την ηλιακή ακτινοβολία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Η έκθεση στον καπνό του περιβάλλοντος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, τον καρκίνο του πνεύμονα, το άσθμα,τον πνευμονικό ερεθισμό και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

  1. Καρκίνος

Οι καπνιστές που εκτίθενται στον καπνό στο χώρο εργασίας έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα που τους αναλογεί σε ετήσια βάση, είναι περίπου 1100 στην ΕΕ. Η ευθύνη του εργοδότη είναι σημαντική, αν ένας εργαζόμενος αναπτύσσει καρκίνο, ενώ εκτίθενται στον καπνό στο χώρο εργασίας, αλλά όχι στο σπίτι.

  1. Καρδιαγγειακές παθήσεις

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου έχει συσχετιστεί και με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών όπως τη στεφανιαία νόσο και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, κατά 25-30% .

Σε μια μελέτη ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, οι άνδρες που είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου διέτρεχαν 2,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο, σε σχέση με όσους δεν δούλευαν σε περιβάλλον καπνιστών. Στις γυναίκες που είχαν εκτεθεί σε περιβάλλον με καπνό, ο κίνδυνος εγκεφαλικού παρουσίασε αύξηση κατά 66%.

  1. Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η διεισδυτική πνευμονιοκοκκική λοίμωξη παρουσιάζει 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης μεταξύ των ενήλικων μη καπνιστών που έχουν εκτεθεί στον καπνό σε σχέση με εκείνους που δεν εκτίθενται σε καπνό.Η έκθεση στον καπνό τσιγάρου έχει συσχετιστεί και με τον κίνδυνο της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε ενήλικες.

  1. Άσθμα και ΧΑΠ

Η έκθεση στον καπνό προκαλεί φλεγμονώδεις και ερεθιστικές αντιδράσεις στους αεραγωγούς, που οδηγεί σε αναπνευστικάσυμπτώματα όπως βήχα, παραγωγή φλέγματος, δύσπνοια, ερεθισμό των ματιών και το κοινό κρυολόγημακαι αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

  1. Εγκυμοσύνη & κάπνισμα

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί μείωση στο βάρος γέννησης του βρέφους που συνδέεται στενά με την περιγεννητική θνησιμότητα. Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα εκτιμάται ότι είναι 23% πιο πιθανό να παρουσιάσουν θνησιγένεια και έχουν 13% περισσότερες πιθανότητες γέννησης βρέφους με συγγενή δυσπλασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*