Ceo γράφει με στιλό

«Ή τώρα ή ποτέ» λένε οι CEOs σε παγκόσμια έρευνα της KPMG

Δύσκολα και με περιορισμένη ανάπτυξη προβλέπονται τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους επικεφαλής εταιρειών ανά τον κόσμο που συμμετείχαν στη νέα μεγάλη διεθνή έρευνα της KPMG «Global CEO Outlook», ωστόσο οι ίδιοι είναι αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουν μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Επιπλέον, το 72% αυτών αισθάνεται ότι τα επόμενα 3 χρόνια θα είναι πιο κρίσιμα για την αγορά τους από ό,τι ήταν τα προηγούμενα 50 και 1 στους 4 εναποθέτει τις ελπίδες του για ανάπτυξη σε μια σημαντική μεταβολή του επιχειρησιακού τους μοντέλου.

Ανάμεσα στα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

  • το 89% των ανώτερων στελεχών αισθάνονται αισιόδοξοι ότι η εταιρεία τους θα έχει ανάπτυξη, το 86% ότι η χώρα τους θα έχει ανάπτυξη και το ίδιο νιώθουν κατά 85% για τον κλάδο τους και κατά 80% για τη διεθνή οικονομία
  • 1 στους 2 CEOs εκτιμά ότι η ανάπτυξη της εταιρείας του μέσα στην επόμενη τριετία θα κυμανθεί στο 2-5%. Η πρόβλεψή τους είναι ότι η ανάπτυξη θα προέλθει κατά 28% από νέα προϊόντα, κατά 26% από νέους πελάτες, κατά 25% από νέες αγορές και κατά 22% από νέα κανάλια.

Βασικές ανησυχίες και προτεραιότητες

Στην ετήσια αυτή έρευνα της KPMG, όπου έλαβαν μέρος περίπου 1.300 διευθύνοντες σύμβουλοι από 10 χώρες στον κόσμο, φαίνεται ότι τα στελέχη ανησυχούν πλέον για θέματα τα οποία δεν τους είχαν απασχολήσει στο παρελθόν στην καριέρα τους. Τα πιο πιεστικά από αυτά είναι η αφοσίωση των πελατών τους (88%), η επίδραση της παγκόσμιας οικονομίας στην εταιρεία τους εάν ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης είναι μικρότερος από αυτόν που προβλέπουν (88%) και τέλος η έλλειψη χρόνου να σκεφτούν στρατηγικά τα μελλοντικά βήματα σε θέματα καινοτομίας (86%).

Ο βαθμός της ανησυχίας για τις άγνωστες προκλήσεις είναι εμφανής κι από την αλλαγή που υπάρχει στη νοοτροπία των CEOs όταν ορίζουν τους υψηλότερους κινδύνους για την επιχείρηση τους. Για παράδειγμα, ο φόβος για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων της έρευνας για το 2016, παρά το γεγονός ότι το  2015 δεν ήταν καν ανάμεσα στις πέντε πρώτες προτεραιότητες τους. Το 72% των CEOs θεωρούν πως είναι ανέτοιμοι για μία τέτοια «επίθεση»

Οι κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες των CEOs για τα επόμενα τρία χρόνια είναι:

  • να προάγουν την καινοτομία (21%)
  • να είναι περισσότερο πελατοκεντρικοί (19%)
  • να εφαρμόζουν καινοτόμα τεχνολογία (18%)
  • να κρατούν στον οργανισμό τα ταλαντούχα στελέχη (18%)
  • να ενισχύσουν την εταιρική τους εικόνα (17%).

Παρά το γεγονός ότι η καινοτομία ανήκει στις βασικές προτεραιότητες των οργανισμών τους, και 8 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν απαραίτητο εργαλείο την ενσωμάτωση της καινοτομίας στη στρατηγική τους, μόλις το 23% των CEOs δήλωσε πως έχει την καινοτομία ως προτεραιότητα στο προσωπικό του πλάνο.

Οι CEOs «ποντάρουν» στις μελλοντικές αλλαγές, στην τεχνολογία και στον άνθρωπο

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επαγγελματικό περιβάλλον, ήδη το 41% των CEOs πιστεύει πως η εταιρεία τους θα είναι πρόθυμη να «μεταμορφωθεί» μέσα στην επόμενη τριετία. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την ίδια έρευνα του 2015, όπου μόλις το 29% εξέφρασε τη συγκεκριμένη άποψη.

Η τεχνολογία επίσης κατέχει εξέχουσα θέση στα σχέδια «εταιρικής μεταμόρφωσης» των CEOs, οι οποίοι αναφέρουν ότι θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρείας – μετά τον παράγοντα «συνθήκες της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομίας». Οι CEOs ανέφεραν τις νέες τεχνολογίες ως βασικό καταλύτη για την επίτευξη προόδου, με το 18% να υποστηρίζει ότι η εφαρμογή επαναστατικών τεχνολογιών θα αποτελέσει βασική τους προτεραιότητα. Οι CEOs δήλωσαν ότι θα επενδύσουν σημαντικά στην τεχνολογία για τα επόμενα 3 χρόνια, Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την τεχνολογία είναι επίσης στην κορυφή των σκέψεων για τους CEOs, με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (30%) και τον κίνδυνο της αναδυόμενης τεχνολογίας (26%) να αντιπροσωπεύουν δύο από τους τρεις κορυφαίους κινδύνους για τους οποίος υπάρχει ανησυχία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*