Κρούσματα φυματίωσης σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Θετικό στον ιό της φυματίωσης ήταν το αποτέλεσμα των πρώτων εξετάσεων δοκιμαστικού μαντού, στις οποίες υποβλήθηκαν 7 μόνιμοι και 1 έφεδρος στρατιώτης στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων.

Στη δομή φιλοξενείται ένας Σύρος ο οποίος έπασχε από φυματίωση στη χώρα του και ο οποίος είχε σταματήσει να λαμβάνει την αγωγή του επί μακρό χρονικό διάστημα, φεύγοντας από την παρτίδα του. Προ μηνός ωστόσο ξεκίνησε εκ νέου θεραπεία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς κατά την παραμονή του στο Κέντρο Φιλοξενίας νόσησε ξανά.

Κλιμάκιο γιατρών θα προχωρήσει σύντομα σε νέες εξετάσεις στους 8 στρατιωτικούς, ώστε να διευκρινιστεί εάν προσβλήθηκαν από στέλεχος του ιού που έφερε ο πρόσφυγας ή αν πρόκειται για ανενεργά στελέχη του ιού από το αντιφυματικό εμβόλιο που έκαναν στην παιδική τους ηλικία. Παράλληλα, ο έλεγχος θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες στο υπόλοιπο προσωπικό του Κέντρου Φιλοξενίας.

Η ανάγκη αναμόρφωσης του Σχεδίου Δράσης για τη Φυματίωση καθώς και η άμεση σύσταση Ομάδας Εργασίας για το σκοπό αυτό, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε προσφάτως στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με τους επιστήμονες να τονίζουν πως η νόσος αποτελεί  ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν δεδομένα από την επιδημιολογική παρατήρηση της νόσου και παράλληλα αναγνωρίστηκε μια σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων η εργαστηριακή καταγραφή-επιτήρηση της πολυανθεκτικής φυματίωσης και η επιτήρηση στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*