ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ: Με αποδοχή Ντράγκι η επένδυση στη Συνεταιριστική Ηπείρου

Ειδική αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε χθες η πλευρά της ΟΑΣΕ μέσα στο ΔΣ του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ έγινε για την επένδυση στο 33% του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας της Ηπείρου και την έμμεση αμφισβήτησή της από την πλευρά των εταιρειών (ΕΑΕΕ). Τα στελέχη του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ προσκόμισαν έγγραφο από την ΕΚΤ ( με υπογραφή Ντράγκι) με το οποίο γίνονταν αποδεκτή η επένδυση στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, καθώς δεν υπήρχε κάποια αμφισβήτηση για τη φερεγγυότητα του Ταμείου.

Η πλευρά των εργαζομένων (ΟΑΣΕ) που εκπροσωπούνται στο  ΔΣ του επαγγελματικού ταμείου των ασφαλιστικών υπαλλήλων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) έκανε χθες μία κίνηση καλής θέλησης αποδεχόμενη τη μεταβατική πρόταση του υπουργού Απασχόλησης Γ. Κατρούγκαλου και κάλεσε την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας να κάτσει έστω και την ύστατη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει ένα βήμα πίσω στη γνωστή κόντρα που έχει ενσκήψει τα τελευταία 2 χρόνια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προεδρείου που εκπροσωπεί την πλευρά των εργαζομένων στη διοίκηση του επαγγελματικού ταμείου, δέχονται να συζητήσουν κάποια απ’ τα αιτήματα της άλλης πλευράς (εργοδοτών) προκειμένου να υπάρξει –εάν αυτό είναι δυνατό– κάποια σύγκλιση απόψεων ώστε να αποφευχθεί η οριστική σύγκρουση. Ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται οι διαφωνίες σε βασικά θέματα, όπως για παράδειγμα οι συντελεστές εισφορών, ο έλεγχος επί των επενδύσεων, η περαιτέρω εκπροσώπηση των εταιρειών στο ΔΣ και κυρίως η διαφωνία για τις εισφορές επί της παραγωγής (θέλουν οι εργαζόμενοι) και επί της μισθοδοσίας (που θέλουν οι εργοδότες), αποτελούν τα μεγαλύτερα σημεία τριβής των δύο πλευρών. Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές δικλείδες για τις επενδύσεις, η πλευρά των εργαζομένων τονίζει ότι υπάρχει πλέον εποπτεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις επενδύσεις τις ασκούν 4 διαφορετικοί asset managers (Alpha Trust, Εθνική Asset Management, Αlpha Asset Management, Πειραιώς Asset Management) με θεματοφύλακα την Εθνική Τράπεζα.

Τα στελέχη του Ταμείου αναφερόμενα στη διαχείριση τόνισαν ότι εκτός από τις ασφαλιστικές δικλείδες της Τράπεζας της Ελλάδας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (είναι το πρώτο Ταμείο στην Ελλάδα που πήρε άδεια επενδύσεων) υπάρχει η εποπτεία από την EIOPA. Η περιουσία του Ταμείου από το 2013 μέχρι και τον Μάιο 2016 αυξήθηκε από τα 394,096 εκατ. ευρώ στα 554,596 εκατ. ευρώ και το ποσοστό που είναι εκτεθειμένο σε «ελληνικό κίνδυνο» μειώθηκε από το 98,6% (2013) σε 27,1% το 2016.

Ν. Σακ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*