EIOPA: Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για την οδηγία Διανομής Ασφαλιστικών Προϊόντων (IDD)

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Έγγραφο Διαβούλευσης αναφορικά με τις τεχνικές συμβουλές που θα παρέχει στην Κομισιόν σχετικά με την προωθούμενη Οδηγία για τη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων (Insurance Distrubition Directive ή IDD) δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Η δημόσια διαβούλευση ακολούθησε το αίτημα της Κομισιόν για παροχή τεχνικών συμβουλών (24 Φεβρουαρίου 2016).

Οι τεχνικές συμβουλές της EIOPA θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση τριών πραγμάτων:
πρώτον, ότι τα ασφαλιστικά προϊόντα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών καθ’ όλη της διάρκεια της ζωής τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι καταχρηστικές πωλήσεις
δεύτερον, ότι οι πληρωμές που αφορούν τρίτα πρόσωπα (π.χ. οι προμήθειες των διαμεσολαβούντων) δεν επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στον πελάτη
τρίτον,  ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι διαμεσολαβούντες πωλούν σε ιδιώτες καταναλωτές προϊόντα που είναι κατάλληλα (suitable)  ή ενδεδειγμένα (appropriate) γι’ αυτούς.

«Η οδηγία IDD αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών στην ΕΕ, την οποία η ΕΙΟΡΑ τοποθετεί στο επίκεντρο των στρατηγικών της επιδιώξεων», σχολίασε ο πρόεδρος της Αρχής Gabriel Bernardino. «Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστούν τώρα οι όροι που θέτει η οδηγία για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της σε όλες τις χώρες της ΕΕ και, ως αποτέλεσμα, να επιτευχθεί ένα κοινό υψηλό επίπεδο καταναλωτικής προστασίας στο μπλοκ. Η EIOPA επιδιώκει ενεργά τον δημόσιο διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί με τον βέλτιστο τρόπο».

Στο έγγραφο διαβούλευσης, η EIOPA προσκαλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους ακόλουθους τομείς:

-Ρυθμίσεις σχετικά με την εποπτεία των προϊόντων και τη διακυβέρνηση, οι οποίες απαιτούν από όλους τους «παραγωγούς» ασφαλιστικών προϊόντων να δημιουργήσουν διαδικασίες για την εσωτερική έγκριση κάθε προϊόντος προτού αυτό διανεμηθεί στους πελάτες. Η δουλειά αυτή βασίζεται στις Προπαρασκευαστικές Κατευθυντήριες Γραμμές της  ΕΙΟΡΑ για την Εποπεία Προϊόντων και τη Διακυβέρνηση (Preparatory Guidelines on Product Oversight & Governance).
-Ρυθμίσεις οργανωτικής φύσεως για την πρόληψη και τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων που ίσως προκύψουν μεταξύ των διανομέων και των πελατών τους (π.χ. αναφορικά με ανάρμοστα κίνητρα πωλήσεων) κατά τη διανομή επενδυτικών προϊόντων βασισμένων σε ασφάλιση (insurance-based investment products ή IBIPs).
-Διευκρίνιση των συνθηκών υπό τις οποίες κίνητρα όπως οι πληρωμές προς τρίτα μέρη όπως οι προμήθειες που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους διανομείς για τη διανομή ΙΒΙΡs επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στον καταναλωτή. Για παράδειγμα, η EIOPA έχει παρουσιάσει κατάλογο κινήτρων που εκτιμά ότι απειλούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
-Διευκρίνιση των πληροφοριών που θα πρέπει να λαμβάνουν οι διανομείς από τους πελάτες τους ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσουν την καταλληλότητα των βασισμένων σε ασφάλιση ασφαλιστικών προϊόντων για τον εκάστοτε πελάτη.

Η EIOPA σκοπεύει να υποβάλει τις τεχνικές συμβουλές της στην Κομισιόν τον Φεβρουάριο του 2017. Η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης θα λήξει στις 3 Οκτωβρίου 2016. Προτάσεις που θα υποβληθούν μετά την προθεσμία ή χωρίς να ακολουθούν την προτεινόμενη φόρμα δεν θα ληφθούν υπόψη.
Μπορείτε να δείτε το έγγραφο διαβούλευσης και τη φόρμα υποβολής σχολίων εδώ: https://eiopa.europa.eu/Pages/Consultations/EIOPA-CP-16-006-Consultation-Paper-on-Technical-Advice-on-possible-delegated-acts-concerning-the-Insurance-Distribution-Dir.aspx

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*