Swiss Re: Σε κλοιό πιέσεων η κερδοφορία των ασφαλιστικών

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με ρυθμό 3,8% αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα στον διεθνή ασφαλιστικό κλάδο το 2015 (έναντι αύξησης 3,5% το 2014), σύμφωνα με έρευνα της Swiss Re, που υπογραμμίζει ωστόσο ότι η κερδοφορία θα παραμείνει υπό πίεση, σε περιβάλλον χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και εξαιρετικά χαμηλών (έως αρνητικών σε πολλές περιπτώσεις) επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο ρυθμός αύξησης των ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής επιβραδύνθηκε στο 4% πέρυσι (από 4,3% το 2014), με «υπαιτιότητα» κυρίως των ανεπτυγμένων αγορών. Στον αντίποδα, ο κλάδος γενικών ασφαλειών κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη στην Ασία και σταθεροποιητικές τάσεις σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική, με αποτέλεσμα την αύξηση των ασφαλίστρων κατά 3,6% σε ετήσια βάση το 2015 έναντι 2,4% το 2014.

Τα χαμηλά επιτόκια στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες λειτουργούν ανασταλτικά για την κερδοφορία του κλάδου ζωής και –σε μικρότερο βαθμό– των γενικών ασφαλειών, όπου κατεγράφη μεταξύ άλλων επιδείνωση και των κερδών από underwriting και επενδύσεις. «Τα επιτόκια, το μακροοικονομικό περιβάλλον και οι συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις προοπτικές της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re Kurt Karl. «Με την κερδοφορία υπό πίεση, οι εταιρείες ασφαλειών ζωής θα εξακολουθήσουν να εστιάζονται στη βελτίωση της διαχείρισης των ιδίων κεφαλαίων τους, στη μείωση των δαπανών και στην ενίσχυση των επενδυτικών αποδόσεων…»

Θετικός παράγοντας είναι, ωστόσο, ότι ο ασφαλιστικός κλάδος εμφανίζεται κεφαλαιακά εύρωστος, κάτι που υποδεικνύει ότι οι εταιρείες είναι καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν περιόδους οικονομικών ή χρηματοπιστωτικών αναταράξεων, όπως αυτές που καταγράφηκαν στον απόηχο του Brexit.

Στον κλάδο ζωής, η Swiss Re «βλέπει» αύξηση των ασφαλίστρων φέτος χάρη στην ανάκαμψη των αγορών της Δυτικής Ευρώπης και της Ωκεανίας. Στις αναδυόμενες αγορές, αναμένεται επιβράδυνση των –γρήγορων– ρυθμών ανάπτυξης. Οι συγκρατημένοι ρυθμοί οικονομικής δραστηριότητας και η «χαλαρή» τιμολόγηση προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε εξασθένιση των ρυθμών ανάπτυξης του κλάδου γενικών ασφαλειών διεθνώς, με την εξαίρεση των αναδυόμενων αγορών της Ασίας όπου η τάση για τα ασφάλιστρα προδιαγράφεται θετική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*