Τολμηρές παρεμβάσεις στα “κακώς κείμενα” της αγοράς οι CEO στο Insurance Conference

του Νίκου Σακελλαρίου

Την περιμέναμε την κατάθεση άποψης και  διαμαρτυρίας  από τους 3 συμμετέχοντες CEO στο τελευταίο συνέδριο του 9ου Ιnsurance Conference , ο  ‘αιρετικός’ της αγοράς ,  Χρήστος Γεωργακόπουλος  – πρόεδρος και διευθύνων συμβουλος της Ευρωπαικής Πίστης-, ο ‘φλεγματικός   ’ Νικόλαος Μακρόπουλος  πρόεδρος της «Ευρώπη ΑΕΓΑ»  και ο νεώτερος και πραγματιστής Ερρίκος Μοάτσος της ΑΧΑ Ασφαλιστικής έδωσαν τις απαντήσεις τους σε βασικά θέματα της αγοράς όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός στα ασφάλιστρα,  οι υψηλές προμήθειες, οι ΕΠΥ και  έκλεισαν με τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς που προβλημάτισαν αρκετούς όπως φάνηκε και στα υπόλοιπα πάνελ των Διαμεσολαβούντων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκινώντας από τον κ. Γεωργακόπουλο, τόνισε ότι το σκηνικό της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώνεται αρκετά δύσκολο. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για τους νέους ασφαλιστικούς συμβούλους, ωστόσο πρέπει οι εταιρείες να διαμορφώσουν οι ίδιες τις συνθήκες ώστε να τους κάνουν να εργαστούν ακόμη παραγωγικότερα. « Στις 10 επαφές , αποτέλεσμα φέρνουν μόνο 2 . Ξέρετε τι σκληρό είναι να σας κλείνουν την πόρτα στα μούτρα τις 8 στις φορές;»   Οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς θα πρέπει να κάνουν την υπέρβαση και να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο προκειμένου να ανταποκρινθούν σε ένα περιβάλλον που ναι μεν έχει ανάγκη την ιδιωτική ασφάλιση αλλά πάσχει από έλλειψη ρευστότητας.  « Η ασφαλιστική αγορά , μεταλλάσσεται και εξελίσσεται, τόνισε. Σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν λιγότερες εταιρείες , ανέφερε σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων του κλάδου. Αυτές που θα παραμείνουν είναι όσες ακούν τη φωνή των πελατών, των συνεργατών και  προσφέρουν ανταγωνιστικά προιόντα. Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις στον κλάδο, δεν βλέπει πολλές γιατί ο κάθε βασικός μέτοχος και πρόεδρος εταιρείας θέλει  να έχει «το δικό του μαγαζί». Επίσης πολλές από τις συνέργειες που θέλουν , δεν συμβαίνουν τελικά.   «Η αγορά μας συρρικνώνεται δυστυχώς και δεν γίνεται τίποτε να αναστραφεί η κατάσταση, δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.  Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες και από το γεγονός ότι η κατάσταση (φορολογική και ασφαλιστική) για τους διαμεσολαβούντες έχει γίνει εξοντωτική  σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν  νέοι άνθρωποι να συνεχίσουν το επάγγελμα» κατέληξε ο κ. Γεωργακόπουλος προκαλώντας αίσθηση στο ακροατήριο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ   

Τα κακώς κείμενα της ασφαλιστικής αγοράς έθιξε με τον δικό του αιχμηρό λόγο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΕΓΑ, Νικόλαος Μακρόπουλος που στάθηκε ιδιαίτερα σε θέματα όπως οι  άθεμιτες πρακτικές των τραπεζών, οι υψηλές προμήθειες και η εποπτεία πάνω στις ΕΠΥ.  «Ο ρόλος των τραπεζών , στα θέματα της ασφάλισης δείχνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που πολλές φορές ασκούν αυτές.  Υπάρχει σαφής κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τις τράπεζες σε ότι αφορά την προσφορά ασφαλιστικών προιόντων προς τους πελάτες τους.  Αυτό το καθεστώς πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και ζητούμε από την εποπτική αρχή να παρέμβει άμεσα» είπε χειροκροτούμενος ο κ. Μακρόπουλος.  Σε ότι αφορά τις πολιτικές των υψηλών προμηθειών , αυτές οδηγούν σε στρέβλωση του  ανταγωνισμού αθέμιτες πρακτικές σε ότι αφορά τα χαρτοφυλάκια , παγιδεύουν τις εταιρείες, τους πελάτες αλλά και τους διαμεσολαβούντες.  Θα πρέπει σταδιακά η αγορά να επιστρέψει προς τα μοντέλα  της Ευρώπης που έχουν πολύ μικρότερες προμήθειες εάν θέλουμε να έχουμε μία ισορροπημένη και υγιή αγορά. Καταγγελτικός ήταν ο λόγος του κ. Μακρόπουλου και για τις ΕΠΥ. « Θα πρέπει να λειτουργήσουν ως υποκαταστήματα και να είναι κάτω από άμεση επίβλεψη της εποπτικής αρχής.  Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται το  υπάρχον καθεστώς. Περίπου 12%  από τα ασφαλισμένα οχήματα είναι σε ΕΠΥ οι οποίες λειτουργούν κατά παράβαση του ρόλου τους.  Πρέπει να σταματήσει αυτή την κατάσταση η Τράπεζα της Ελλάδας.»

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΟΑΤΣΟΣ 

Ο  κ. Ερρίκος Μοάτσος , διευθύνων σύμβουλος της AXA στην Ελλάδα αναφέρθηκε ότι μετά τα capital controls , η ασφάλιση και ειδικά οι ασφαλίσεις Ζωής  έχουν χάσει την δυναμική τους.  Εστίασε στο γεγονός ότι για να  μπορέσει η ιδιωτική ασφάλιση να διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο στην κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα και στους ασφαλισμένους αλλά και στις εταιρείες και τους διαμεσολαβούντες , κάτι που δεν προωθεί  αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. «Κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο οι πολίτες  οι οποίοι βλέπουν να συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημά τους να ενισχύσουν την ιδιωτική ασφάλιση . Ωστόσο , κατέληξε , υπάρχει η ραγδαία άνοδος στις πωλήσεις στον κλάδο υγείας οι οποίες οφείλονται κυρίως στην κατάρρευση των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης. “

Ο κ. Μοάτσος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η αλλαγή των συνθηκών και η μεγαλύτερη εξάπλωση της τεχνολογίας (IT)   τόσο στην παροχή ενημέρωσης στους καταναλωτές όσο και στην διεύρυνση και βελτίωση των υπηρεσιών των εταιρειών αλλά και της επικοινωνίας των δικτύων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*