Από την ομιλία της Μ. Χαμπάκη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 14η ημερίδα του insuranceforum.gr και του Συλλόγου Ασφ. Διαμεσολαβητών Ν. Ιωαννίνων

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές του νομού Ιωαννίνων συναντήθηκαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου Hotel Du Lac την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 και συζήτησαν θέματα που απασχολούν τον κλάδο το τελευταίο διάστημα στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το insuranceforum.gr και την Insurance Innovation.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα ενημερώθηκαν για τις αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά, που από την 1η Ιανουαρίου 2016 λειτουργεί εντός του νέου πλαισίου Solvency II, από τη Μυρτώ Χαμπάκη, senior manager, Risk Management Services, Sol Consulting, η οποία στην ομιλία της μέσω Skype επισήμανε τους βασικούς άξονες της νέας οδηγίας και εξήγησε πώς η εφαρμογή της επηρεάζει τώρα και μελλοντικά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Στη συνέχεια τέθηκε το θέμα του άνευ ορίων ανταγωνισμού στον κλάδο του αυτοκινήτου, καθώς και το θέμα των μαύρων κωδικών και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, με τους συμμετέχοντες να προβληματίζονται για το πώς μπορούν να εξαλειφθούν ώστε να ανατραπούν τα κακώς κείμενα που δημιουργούνται στην καθημερινή λειτουργία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Επίσης, συζητήθηκε κατά πόσο τελικά η ασφάλιση της περιουσίας τη δεδομένη στιγμή μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία ή είδος πολυτέλειας.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δημήτριος Δημητρίου, α΄ αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, και ο Γιώργος Μάστακας, πρόεδρος Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ιωαννίνων, ο οποίος κατά την έναρξη της ημερίδας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της παροχής υψηλού service από πλευράς των ασφαλιστικών εταιρειών προς τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Τόνισε, επίσης, πως η εφαρμογή και η τήρηση κανόνων είναι ο μόνος δρόμος για την εξυγίανση αλλά και τη σωστή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς.

Η Ευγενία Καφφετζή, διευθύνουσα σύμβουλος της Global Net Insurance Brokers Ltd και γενική γραμματέας του ΣΕΜΑ, ανέφερε πως το μέλλον ανήκει στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που θα επενδύουν συνεχώς στην εκπαίδευση και την ενημέρωσή τους. Έδωσε, ακόμη, συγχαρητήρια στον διοργανωτή Αριστείδη Βασιλειάδη λέγοντας πως η Insurance Innovation είναι ο μόνος φορέας που επενδύει και επιμένει στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση της διαμεσολάβησης σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Εν συνεχεία η Μαρία Μηλιώνη, προΐσταμένη υποστήριξης δικτύου της Interlife Ασφαλιστικής, αναφέρθηκε στον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των αυτοκινήτων και στις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούνται, αναφερόμενη και στην τακτική των τραπεζών και του bancassurance.

Ο διευθυντής εκπαίδευσης & ανάπτυξης της Ορίζων Ασφαλιστική Γιώργος Τσακατούρας μίλησε για τον κλάδο ασφάλισης περιουσίας -όπου άλλωστε ειδικεύεται η εταιρεία του, με μεγάλη γκάμα προγραμμάτων για κατοικίες και επιχειρήσεις- και μίλησε για την αναγκαιότητα της ασφάλισης ειδικά στη δύσκολη αυτή οικονομικά περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε το πρώτο μέρος της ενδιαφέρουσας ομιλίας του Νίκου Κλήμη σχετικά με τις αθέμιτες πρακτικές της αγοράς, τα αυστηρά μέτρα του νόμου, την εποπτική αρχή και τη λειτουργία των «μαύρων κωδικών». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα οργανωμένα διαμεσολαβητικά δίκτυα και στα προβλήματα που δημιουργούνται από ακραίες απαιτήσεις σχετικά με το cross selling και τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες της ημερίδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του account manager της Saint Gobain Autover Hellas Περικλή Καραμυτιλιού, ο οποίος μίλησε για την επανάσταση στην ασφαλή οδήγηση και με ποιον τρόπο τα κατάλληλα κρύσταλλα αυτοκινήτων μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν, όπως για παράδειγμα με την ενσωμάτωση καμερών στο εμπρόσθιο παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Στην παρουσίαση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Infotrust SA Μεσίτες Ασφαλίσεων Γεώργιος Κόπτσης τόνισε τους λόγους για τους οποίους υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με μεγάλα σχήματα διαμεσολάβησης. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συνεργασίας, όπως οι πολλές επιλογές μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, η μεγάλη γκάμα προϊόντων, η εκπαίδευση αλλά και οι πρακτικές πωλήσεων. Επίσης αναφέρθηκε με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία στηνδυσκολία που αντιμετωπίζει σήμερα ένας διαμεσολαβητής διαχειριστεί τα έξοδα και γενικά τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη λειτουργία ενός μεμονωμένου ασφαλιστικού γραφείου. Τέλος, μίλησε για τα πλεονεκτήματα που έχει ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που συνεργάζεται με την εταιρεία του.

Μετά το διάλειμμα η Μυρτώ Χαμπάκη ανέλυσε τους βασικούς άξονες της νέας οδηγίας, τις επιπτώσεις στη δομή και στη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών, τις ευεργετικές επιπτώσεις για τον καταναλωτή μέσω της αυξημένης προστασίας που του παρέχει, και στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο θεσμικό πλαίσιο Solvency II.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο Νίκος Κλήμης έθιξε το θέμα της στρατηγικής χάραξης των εταιρειών γύρω από την εξυπηρέτηση και την ανάπτυξη δικτύων, όπως επίσης στον ρόλο της νομικής προστασίας σε περίπτωση εμπλοκής ενός διαμεσολαβητή με τον νόμο ή την εποπτική αρχή.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της ημερίδας ήταν το «στρογγυλό τραπέζι» συζήτησης που διεξήχθη με συντονιστή τον κ. Νίκο Κλήμη, όπου εξετάστηκαν οι αθέμιτες πρακτικές της αγοράς και τα περιθώρια που δεν αφήνει πλέον ο νόμος αλλά και η εποπτική αρχή για λειτουργία «μαύρων κωδικών». Τέλος συζητήθηκαν θέματα περί νομικής προστασίας σε περιπτώσεις εμπλοκής ενός διαμεσολαβητή με τον νόμο ή την εποπτική αρχή, θέμα που τράβηξε την προσοχή όλων των παρευρισκομένων.

Στο τραπέζι συζήτησης της ημερίδας μετείχαν:

Μαρία Μηλιώνη, προΐσταμένη υποστήριξης δικτύου Interlife Ασφαλιστική

Ιωάννης Τράντος, γενικός διευθυντής, Infotrust SA Μεσίτες Ασφαλίσεων

Αλέξανδρος Ιωάννου, αντιπρόεδρος, Σύλλογος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν. Ιωαννίνων

Τέθηκαν και απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, που απέδειξε ότι τα προβλήματα υπάρχουν αλλά υπάρχουν λύσεις και προοπτικές που πρέπει να εξεταστούν σοβαρά από όλες τις πλευρές.

Μεγάλοι χορηγοί ημερίδας

ΟΡΙΖΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

AIG

INTERLIFE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

INFOTRUST SA ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

PRIME INSURANCE

GLASSDRIVE

Η ημερίδα υποστηρίχθηκε επικοινωνιακά από τα παρακάτω μέσα

Asfalisinet.gr, insuranceworld.gr, insurance-eea.gr, dikaiologitika.gr, Underwriter.gr, epirustv, περιοδικό insuranceworld, εφημερίδα asfalizomai, εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών, Euro2day.gr, sofokleousin.gr

Η Ημερίδα διεξήχθη υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ).

Η επόμενη ημερίδα θα διεξαχθεί στην Πάτρα 22 Ιουνίου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες και για τα χορηγικά πακέτα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Αριστείδη Βασιλειάδη, τηλ.: 2312 201 003 ή στο e-mail: administrator@insuranceforum.gr.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*