Συμμετοχή 1.350 ασφαλιστικών συμβούλων στο συνέδριο του ΠΣΑΣ

Ενώ στους δρόμους της Αθήνας μαινόταν μια απίστευτης έντασης καταιγίδα, 350 άτομα κατάφεραν να φτάσουν στο σινεμά Δαναός το μεσημέρι της Τρίτης 7 Ιουνίου για να συμμετάσχουν στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων. Παράλληλα, περισσότερα από 1.000 άτομα από ολόκληρη την Ελλάδα παρακολούθησαν την εκδήλωση σε live streaming, διατηρώντας συνεχή και ιδιαίτερα ζωηρή επαφή με την αίθουσα μέσα από το chat room της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, κάνοντας σχόλια και απευθύνοντας ερωτήματα στους εξαιρετικά σημαντικούς και ενδιαφέροντες ομιλητές.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος του ΠΣΑΣ κ. Παναγιώτης Λελεδάκης έστειλε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας, τονίζοντας πως στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των διαμεσολαβούντων. Και ο πρωτοφανής αριθμός συμμετεχόντων στο συνέδριο, πρόσθεσε, έδειξε πως οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι βρίσκονται σε εγρήγορση και εκτιμούν τις προσπάθειες που κάνει ο ΠΣΑΣ με όσα μέσα διαθέτει να προσφέρει την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση για τα φλέγοντα θέματα του κλάδου, αλλά και χρήσιμες γνώσεις και σύγχρονα εργαλεία, που μπορούν να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους. «Έχει χιλιοειπωθεί πως η κρίση γεννά ευκαιρίες. Όντως υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες. Το θέμα είναι ποιοι μπορούν να τις αξιοποιήσουν», κατέληξε ο κ. Λελεδάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι σαν κλάδος δεν ευημερούμε, αλλά είμαστε ζωντανοί και πολύ μαχητικοί. Και εσείς που είστε στην πρώτη γραμμή και εμείς οι εταιρίες. Από την ασφαλιστική πίτα του επαγγελματία ασφαλιστικού συμβούλου έχει φύγει ένα μεγάλο κομμάτι που το πουλάει το bancassurance και το internet. Όμως όσο πιο περίπλοκος γίνεται αυτός ο κόσμος, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του επαγγελματία ασφαλιστικού συμβούλου, που θα είναι διαβασμένος, πιστοποιημένος, επανεκπαιδευμένος, με γερές βάσεις. Το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου πρέπει να κλείσει και όχι να ανοίξει. Η στρατολόγηση πρέπει να γίνεται πάνω από μία μπάρα απαιτήσεων. Με αυτή την έννοια το επάγγελμά μας πρέπει να κλείσει ώστε να ανέβει το επίπεδο. Γι’ αυτούς που θα παραμείνουν στην αγορά μας οι ευκαιρίες θα είναι πολλές και μεγάλες».

Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, τόνισε πως ο κλάδος έχει ανάγκη από ανταγωνιστικότητα, ενότητα και μαχητικότητα, και πως «Σωματεία και Επιμελητήρια δίνουμε μάχες για να κρατηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι των κεκτημένων». Αναφερόμενος στο ευαίσθητο θέμα της υγείας, επεσήμανε πως δεν είναι «δωρεάν», αλλά κοστίζει πανάκριβα στον Έλληνα πολίτη, ιδιαίτερα μετά τη σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. «Έχουμε τη μεγαλύτερη δαπάνη στην Ευρώπη για την υγεία, αλλά σαφώς όχι τις καλύτερες υπηρεσίες. Άρα η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον κλάδο της υγείας και η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους της για τον Έλληνα πολίτη.»

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, δήλωσε: «Θέλουμε να βρεθεί τρόπος να μην κλείσει καμία ασφαλιστική εταιρεία. Θέλουμε ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας, ευρωπαϊκό, ώστε ο καταναλωτής να κοιμάται ήσυχος για τα προϊόντα που αγοράζει».

Ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων Ελλάδος, συνεχάρη τον ΠΣΑΣ για την εξαιρετική εκδήλωση και κυρίως για τη δυνατότητα που δόθηκε μέσω του live streaming σε διαμεσολαβούντες από ολόκληρη την Ελλάδα να την παρακολουθήσουν. Χαρακτήρισε τον νέο ασφαλιστικό/φορολογικό νόμο βίαιη επέμβαση στην καθημερινότητα των διαμεσολαβούντων και υπογράμμισε πως επί 5 μήνες σωματεία και επιμελητήρια πάλεψαν για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του κλάδου. «Είναι απαράδεκτο ένας κλάδος που είναι αναγκασμένος να δηλώνει το 100% των εισοδημάτων του να μην έχει αφορολόγητο. Το σημαντικό συμπέρασμα που βγήκε από όλη αυτή την προσπάθεια είναι πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αυξηθεί όσο γίνεται περισσότερο η συμμετοχή των διαμεσολαβούντων στα σωματεία, ώστε να ανεβάσουμε το επίπεδο εκπροσώπησης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και η φωνή μας να είναι πιο δυνατή» επισήμανε ο ίδιος.

Εκ μέρους του ΠΣΑΣ χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κα Θεοδώρα Γουργούλη, η οποία προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα των περευρισκόμενων λέγοντας: «Δεν είμαστε δίκτυο πωλήσεων, δεν πουλάμε προϊόντα. Αυτό το αφήνουμε για τα εναλλακτικά κανάλια διανομής. Είμαστε επαγγελματίες ειδικών προδιαγραφών. Είμαστε οι άνθρωποι που αφουγκραζόμαστε, κατανοούμε και δίνουμε λύσεις στις ανάγκες και στα θέλω των πελατών μας».

Προλογίζοντας τον επόμενο ομιλητή κ. Αντώνη Μουζάκη, λογιστή, φοροτεχνικό και σύμβουλο επιχειρήσεων, ο κ. Λελεδάκης τόνισε πως τα αντιπροσωπευτικά σωματεία των διαμεσολαβούντων έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να μην καταργηθεί το αφορολόγητο στον κλάδο. Και παρότι ο φορολογικός νόμος ψηφίστηκε, τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς επίκειται η ψήφιση νέου νόμου μέσα στο καλοκαίρι. Αναφερόμενος και στην κατάργηση της παρακράτησης φόρου 20%, επεσήμανε πως έγινε πρόταση στον υπουργό κ. Αλεξιάδη να υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικά όποιος θέλει να την εφαρμόζει και στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει από τα σωματεία επαφές με πολλές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να επαναφέρουν το σύστημα της παρακράτησης. Επεσήμανε μάλιστα πως εφόσον το ποσό που παρακρατείται είναι αρκετά υψηλό, μπορεί να αποφευχθεί η προκαταβολή φόρου, κάτι που σίγουρα θα ανακουφίσει τους διαμεσολαβούντες.

Ο κ. Αντώνης Μουζάκης, ξεκινώντας την ομιλία του, υπογράμμισε ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι από τους λίγους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν ακόμη κι αν το ήθελαν, κάτι που άλλωστε έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη σε σχετικά διαβήματα προς την κυβέρνηση από τους εκπροσώπους της διαμεσολάβησης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με τις νέες κλίμακες, οι πρώτες 20.000 θα φορολογηθούν με 22%, οι επόμενες 10.000 με 29%, οι επόμενες 10.000 με 37% και τα εισοδήματα πέραν των 40.000 θα φορολογηθούν με 45%. Και βέβαια σ’ αυτά τα ποσά έρχεται να προστεθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία είναι αυξημένη σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Προσθέτοντας στα παραπάνω ποσοστά και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που ορίζει ο νέος νόμος, διαπιστώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να καταβάλουν έως και τα 2/3 του εισοδήματός τους για να καλύψουν δαπάνες του κράτους. Όσον αφορά την παρακράτηση του 20%, το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου δεν έχει συμπεριληφθεί στα 50 περίπου ελευθέρια επαγγέλματα για τα οποία είναι υποχρεωτική η παρακράτηση. Ωστόσο, εφόσον οι διαμεσολαβητές το επιθυμούν, μπορούν σε συνεννόηση με τις συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες να την εφαρμόσουν.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Μπούρλος, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διακεκριμένος εργατολόγος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ». O κ. Μπούρλος αναφέρθηκε εκτενώς στον νέο ασφαλιστικό νόμο, επισημαίνοντας τις κρίσιμες αλλαγές που επέρχονται, κυρίως όσον αφορά το θέμα των συντάξεων. Στη συνέχεια παρέθεσε κάποια παραδείγματα για ασφαλισμένους είτε στο ΙΚΑ είτε στον ΟΑΕΕ είτε και στα δύο ταμεία, υπολογίζοντας τη σύνταξη που δικαιούνταν με βάση το παλιό ασφαλιστικό καθεστώς και τη σύνταξη που θα πάρουν σύμφωνα με τον νέο νόμο. Οι διαφορές ξεπερνούν ακόμη και τα 600 ευρώ! Όσο για τις ασφαλιστικές εισφορές, επεσήμανε ότι αυτές αυξάνονται σημαντικά για εισοδήματα άνω των 20.000 και οι αυξήσεις απογειώνονται στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Δυστυχώς όμως, όπως κατέληξε ο κ. Μπούρλος, η σχέση εισφορών/παροχών είναι απογοητευτική, καθώς οι εισφορές αυξάνονται, αλλά οι συντάξεις μειώνονται δραματικά, έχοντας και πλαφόν 2.000 ευρώ. Άρα στην ουσία πρόκειται για μια έμμεση φορολόγηση, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της εισφοροδιαφυγής.

Ο δόκτωρ και πολυεπιστήμων (Βιολογία, Ιατρική, Νευροεπιστήμη, Κυτταρική & Μοριακή Βιοεπιστήμη, Θεολογία, Αστροβιολογία) κ. Κωνσταντίνος Μουρούτης συγκλόνισε τους συμμετέχοντες. Κύριος άξονας της ομιλίας του ήταν η επιδίωξη της σωματικής και πνευματικής ευεξίας ως η καλύτερη πρόληψη κατά της ασθένειας. «Οι ασθένειες αυξάνουν γιατί έχουμε χάσει το νόημα της ζωής. Οι μεγαλύτερες αιτίες άγχους είναι η έλλειψη νοήματος στη ζωή και η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους.Το να είμαστε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι είναι η πρώτη επιδίωξη που πρέπει να έχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην κρίση, επεσήμανε πως αν κάποιος δεν έχει βρει νόημα και σκοπό στη ζωή του, δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες διαβίωσης. «Χωρίς πάθος και ήθος, το σύστημα θα σας λιώσει», κατέληξε ο κ. Μουρούτης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Μυρτώ Χαμπάκη, οικονομολόγος, Senior Manager της εταιρείας Sol Consulting, η οποία με απλά λόγια αποκωδικοποίησε στους παρευρισκόμενους τη νέα ορολογία που φέρνει στη ζωή μας το Solvency II (SCR – Απαιτούμενο Κεφάλαιο Φερρεγγυότητας, MCR – Ελάχιστο Κεφάλαιο Φερεγγυότητας, VaR κλπ.). Επίσης ανέλυσε πώς μέσα από την ολιστική διαχείριση κινδύνων, την επένδυση σε αξιόπιστες επενδύσεις, την αύξηση των απαιτήσεων για τα στελέχη της αγοράς, τη διαφάνεια και τη διασφάλιση υψηλών κεφαλαιακών αποθεμάτων, που διασφαλίζουν στις ασφαλιστικές εταιρείες ρευστότητα και βιωσιμότητα ακόμη και σε ακραίες συνθήκες, το Solvency II συμβάλλει στην αύξηση της αξιοπιστίας του κλάδου και στην αντιμετώπιση των φόβων του καταναλωτή.

Τελευταίος ομιλητής ο κ. Μανούσος Μαροπάκης, πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Harvard Business Publishing, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο εστιάστηκε στο profiling πελατών. Με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό το πρώτο ραντεβού με έναν υποψήφιο πελάτη να πάει καλά, επισήμανε. Γι’ αυτό ο ασφαλιστικός σύμβουλος πρέπει να βελτιώσει τις επικοινωνιακές του δυνατότητες, ώστε να μπορέσει να κατανοήσει τις προσδοκίες και τις προτεραιότητες του πελάτη και να δημιουργήσει μία σχέση μαζί του. Ο κ. Μαροπάκης ανέπτυξε τα τέσσερα στιλ συμπεριφοράς που υπάρχουν και επηρεάζουν την επικοινωνία των ανθρώπων: αναλυτικός, εκφραστικός, κυριαρχικός, φιλικός. Καταφέρνοντας ο ασφαλιστικός σύμβουλος να προσδιορίσει σε ποια κατηγορία ανήκει ο υποψήφιος πελάτης, μπορεί να διαμορφώσει ανάλογα και τον τρόπο προσέγγισης, ώστε η προσπάθειά του να στεφθεί με επιτυχία.

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Λελεδάκης αναφέρθηκε με συντομία στην ευρωπαϊκή οδηγία IDD που αφορά στα κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και πρόκειται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία το 2018, καθώς και στις δράσεις του BIPAR, της ένωσης των σωματείων διαμεσολαβούντων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επερχόμενες αλλαγές, τόνισε, είναι πολλές και θα πρέπει να γίνουν έντονες διαβουλεύσεις ώστε να επιλεγούν οι ευνοϊκότερες δυνατές ρυθμίσεις για τους διαμεσολαβούντες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λελεδάκης ανακοίνωσε πως η ετήσια συνδρομή για να γίνει κανείς μέλος του ΠΣΑΣ μόνο για το 2016 έγινε 20 ευρώ, ώστε να μπορέσουν όσο γίνεται περισσότεροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι να γραφτούν και να δώσουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στον Σύνδεσμο, ενώ υπάρχει και η premium συνδρομή 50 € με αναβαθμισμένα οφέλη για τα μέλη του. Το κοινό υποδέχθηκε θετικά αυτή την κίνηση, με 150 άτομα να γράφονται επιτόπου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΣΑΣ αναφέρθηκε στον αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκούν οι τράπεζες και για τις δράσεις που έχουν αναπτύξει οι αντιπροσωπευτικοί φορείς των διαμεσολαβούντων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέλος έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου του ΠΣΑΣ κατά την περασμένη χρονιά και προανήγγειλε την πραγματοποίηση πολλών ακόμη ενημερωτικών webinars, καθώς και ενός ακόμη ζωντανού συνεδρίου το Σεπτέμβριο, όπου θα βραβευθούν και οι διακεκριμένοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Χρυσοί χορηγοί του συνεδρίου ήταν η Allianz και η Interlife, Ασημένιος χορηγός η AIG και υποστηρικτές οι ERGO, Υδρόγειος Ασφαλιστική, DAS, Safecape, Panelsensor και PRO-Audiovisual.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*