Πιέσεις για το θεσμικό πλαίσιο Solvency II από μεγάλα ευρωπαϊκά συστήματα

Πιέσεις ώστε να χαλαρώσει η νομοθεσία που συγκροτεί το θεσμικό πλαίσιο περί Solvency II, ασκούν μεγάλα ευρωπαϊκά συστήματα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, επικαλούμενα την αφόρητη όπως χαρακτηρίζουν γραφειοκρατία την οποία έχει επιφέρει το νέο εποπτικό περιβάλλον στην ασφαλιστική αγορά, αλλά και την εξοντωτική αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο κλάδος στις ασφαλίσεις Ζωής.

 Όπως σημειώνεται ειδικότερα, οι εταιρείες έχουν επωμιστεί δυσβάστακτα βάρη στις ασφαλίσεις Ζωής και ειδικότερα στα ισόβια προϊόντα Υγείας που συνδυάζονται με επενδυτικά προγράμματα. «Τα υπερβολικά υψηλά αποθέματα τα οποία καλούνται να συγκεντρώσουν οι ασφαλιστικές ώστε να «ισοφαρίσουν» τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια απόδοσης και οι εγγυήσεις ισοσκελισμού του ενεργητικού με το παθητικό είναι υπερβολικές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επενδυτικά προγράμματα τα οποία έρχονται από το μακρινό παρελθόν και προβλέπουν εγγυημένες αποδόσεις 5%» τονίζεται χαρακτηριστικά.

 Μάλιστα, τα προβλήματα των εταιρειών δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς «οι αρμόδιες τοπικές αρχές ζητούν κάθε χρόνο… τόνους στοιχείων, οικονομικών ή άλλων, που κάνεις δεν μπορεί να διανοηθεί ότι είναι δυνατή η επεξεργασία τους». Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι η διαδικασία συλλογής και αποστολής τους κοστίζει ακριβά στις ασφαλιστικές εταιρείες, σε μια περίοδο κατά την οποία στο σύνολό του ο κλάδος αναζητεί τρόπους να περικόψει τα λειτουργικά του κόστη.

 Φυσικά, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, αρκετές από τις οποίες έχουν θέσει σειρά προβληματισμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, ζητώντας να μεταφέρει τα σχετικά μηνύματα στα κεντρικά εποπτικά όργανα της Ε.Ε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*