«Πράσινο» για τη δόση, μόνο 1,8 δισ. στην οικονομία

Του Νώντα Χαλδούπη

Θέμα δέκα ημερών, το αργότερο, είναι πλέον η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την έγκριση που δόθηκε από το Euro Working Group, αλλά και από την αρμόδια επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου. Όμως, μικρό μέρος της δόσης θα ανακουφίσει τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και βρίσκεται στον δρόμο προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς.

Η έγκριση αυτή δόθηκε με βάση τη χθεσινή θετική εισήγηση του Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης, παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παραμείνει σε εκκρεμότητα, χωρίς ευθύνη της ελληνικής πλευράς, ένα από τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί, δηλαδή η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% των μετοχών του ΟΤΕ − για τη μεταβίβαση αυτή έχει ζητηθεί έγκριση από την Deutsche Telekom, που έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης, βάσει της αρχικής σύμβασης ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

Ο κύκλος των εγκρίσεων από εθνικά κοινοβούλια κρατών της ευρωζώνης αναμένεται να κλείσει ως την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και θα δοθεί από το Eurogroup και τη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η τελική έγκριση για την εκταμίευση, ώστε μέχρι τις 20 του μήνα να έχουν πιστωθεί τα 7,5 δισ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όμως, λιγότερο από το ένα τέταρτο της δόσης θα φθάσει στην πραγματική οικονομία, μέσω εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε προμηθευτές και εργολάβους. Από τα 7,5 δισ. ευρώ, μόνο 1,8 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό, ενώ η εξόφληση οφειλών του Δημοσίου θα γίνει τμηματικά.

Με το 1,8 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν μόνο το ένα τρίτο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν σωρευθεί ως τα τέλη Απριλίου, ύψους 5,5 δισ. ευρώ − σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται οι υποχρεώσεις από εκκρεμείς επιστροφές φόρου, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Για να συνεχισθεί η εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει και άλλα προαπαιτούμενα, ώστε να απελευθερωθούν και τα περίπου 3 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης που έχει συνδεθεί με την πρώτη αξιολόγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*