Τετραπλό ψαλίδι στις συντάξεις

Τέσσερις περικοπές, αναδρομικά από την 1η Ιουνίου, σε κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά, στις επικουρικές οι οποίες μαζί με την κύρια υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ μεικτά, στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (αναδρομικά από την 1/1/2016) ανεξαρτήτως ποσού και στα εφάπαξ, φέρνουν οι αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού.

Οι κύριες συντάξεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», το πρώτο ψαλίδι θα μπει άμεσα σε όσες κύριες συντάξεις ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά έναντι του πλαφόν, πριν από την ψήφιση του νέου νόμου, των 2.774 ευρώ (αναμένεται σχετική εγκύκλιος με πρόβλεψη για διατήρηση της περικοπής έως τις 31/12.2018 αλλά και ενός δεύτερου «κόφτη» στα 3.000 ευρώ καθαρά για τις πολλαπλές συντάξεις που καταβάλλονται σε έναν συνταξιούχο). Όλες, όμως, οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης συν την εθνική σύνταξη και η απόκλιση θα κρατείται ως «προσωπική διαφορά».

Στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ή καταβλητέο κατά την ημερομηνία έναρξης του ν. 4387/2016 ποσό σύνταξης είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Εάν το καταβαλλόμενο ή καταβλητέο κατά την ημερομηνία έναρξης του Ν. 4387/2016 ποσό της σύνταξης είναι μικρότερο, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς κατ’ έτος, σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι επικουρικές

Η δεύτερη περικοπή  υπολογίζεται ότι θα φτάνει το 40% και θα αφορά συντάξεις που ως άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (συμπεριλαμβάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και οι κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επικουρικής ασφάλισης), θίγοντας περίπου 210.000 συνταξιούχους ταμείων που είχαν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Η διαδικασία επανυπολογισμού (που με χθεσινό ΦΕΚ βαφτίστηκε ως αναπροσαρμογή) και μείωσης των επικουρικών συντάξεων εφαρμόζεται από τις πληρωμές μηνός Ιουνίου 2016 και σταδιακά, όπου δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία, των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2016.

Τα υπερβάλλοντα ποσά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες δόσεις έως και το Δεκέμβριο. Με βάση την απόφαση του υπουργείου, όλες οι καταβαλλόμενες επικουρικές (συμπεριλαμβανομένων των αναπηρικών και χηρείας) θα επανυπολογιστούν με ειδικό συντελεστή και ποσοστό αναπλήρωσης 0,45%, δηλαδή 15,75% για 35 χρόνια, έναντι του 20 ? 45% που ήταν πριν από το νέο Ασφαλιστικό. Η προσωπική αυτή διαφορά «θα αποσβένεται σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων», ενώ όλες οι νέες επικουρικές θα υπολογίζονται, για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015, ακόμη πιο αυστηρά, με σύνθετο μαθηματικό τύπο και με βάση την αρχή ισοδυναμίας των εισφορών, την ηλικία, την ύπαρξη συζύγου ή τέκνων, το προσδόκιμο ζωής κ.ά.

Τα μερίσματα

Το τρίτο «ψαλίδι» μπαίνει στα 285.000 μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα φέρει μειώσεις έως 45% στα ήδη καταβαλλόμενα ποσά (οι διαφορές θα παρακρατηθούν με τις πληρωμές στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Δεκεμβρίου), ενώ 15.000 θα χάσουν οριστικά την παροχή. Για τα επόμενα χρόνια τα μερίσματα θα είναι αντίστοιχα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και το ύψος του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης θα καθορίζεται κάθε χρόνο με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Ταμείου.

Τα εφάπαξ

Επιπλέον των νέων μειώσεων, από 15,6% έως 18% στα εφάπαξ που είναι σε καθυστέρηση και θα υπολογιστούν με χαμηλότερο ποσοστό (60% επί των αποδοχών της 5ετίας έως και τις 31/12/2013, χωρίς τα δώρα και το επίδομα αδείας για όσους πλήρωναν εισφορά 4%), τα επόμενα εφάπαξ θα δίνονται με βάση τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών λαμβάνοντας υπόψη, ταυτόχρονα, τα συνολικά έσοδα από εισφορές του έτους «εξόδου» του υπαλλήλου. Να σημειωθεί ότι τα καθυστερούμενα εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα είναι μειωμένα έως 16,30% για τους πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ (21.244 ευρώ – 33,973 ευρώ για 25 και 35 έτη αντίστοιχα), έως 25% για τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (από 17.985 ευρώ – 28.774 ευρώ) και έως 18,26% για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (15.405 ευρώ – 24.637 ευρώ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*