Ε. Τσακαλώτος: Αλλαγή στα capital controls το φθινόπωρο

Του Γιώργου Καλούμενου

Ουσιαστική αλλαγή στα capital controls ως το φθινόπωρο «βλέπει» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμώντας πως η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αντισταθμίσουν τα τελευταία μέτρα λιτότητας.

Τα ελληνικά ομόλογα σύντομα θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της EKT, ανοίγοντας τον δρόμο για χαλάρωση των capital controls και τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών.

«Το QE θα μπορούσε να έρθει μόλις πληρωθεί το χρέος που λήγει τον Ιούλιο», σημείωσε, αναφερόμενος στα χρήματα που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου για ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, και δήλωσε πεπεισμένος ότι το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Όταν έχεις το QE, και αναλόγως πώς βλέπεις την κατάσταση για το χρέος, μπορείς να βγάλεις από το τραπέζι το Grexit», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. «Τότε ανοίγει ο δρόμος για τους επενδυτές.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, η αποπληρωμή καθυστερούμενων οφειλών και η συμμετοχή στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσουν τα τελευταία μέτρα λιτότητας.

«Οι παράγοντες αυτοί θα αντισταθμίσουν το υφεσιακό βάρος», είπε, συμπληρώνοντας πως, καθώς θα αποκαθίσταται η ρευστότητα, η κυβέρνηση σκοπεύει να χαλαρώσει τα capital controls. «Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ήδη έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος πως μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρχει ουσιαστική αλλαγή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*