Υπουργείο Υγείας, πρόσοψη κτιρίου

Συρματόπλεγμα και φασολάδα στο Υπουργείο Υγείας – Φωτογραφίες

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι καθαριότητας και εστίασης στο Δρομοκαΐτειο, που συγκεντρώθηκαν για άλλη μια μέρα έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι έκλεισαν την είσοδο του Υπουργείου με συρματόπλεγμα και με απλωμένες στολές που συλλαβίζουν «πεινάμε», ενώ μαγείρεψαν και πάλι φασολάδα.

Με ανακοίνωσή του το Υπ . Υγείας υποστήριξε πως «εξασφαλίστηκαν, με έκτακτη επιχορήγηση, όλες οι σχετικές πιστώσεις και το Νοσοκομείο προχωρεί σε άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων».

Δεν πρόκειται για εξόφληση, αλλά για έναντι, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. «Πριν τους έπιναν το αίμα οι εργολάβοι, τώρα τους πίνει το αίμα το δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων και πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος.

Όπως εξηγούν, στο νοσοκομείο θα φθάσουν 90 χιλιάδες ευρώ, που δεν είναι αποκλειστικά για το προσωπικό, αλλά και για φάρμακα, αναλώσιμα, τροφεία, προμηθευτές και καθαρίστριες. Μάλιστα, φέτος το νοσοκομείο, από τα 4,5 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό έχει λάβει μόλις 500 χιλιάδες ευρώ.

Στους εν λόγω εργαζόμενους οφείλονται 5 μήνες δεδουλευμένων και παρά τις δεσμεύσεις τούς καταβλήθηκε μόλις ένας μήνας, όπως άλλωστε συμβαίνει ύστερα από κάθε κινητοποίηση, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν.

Πέρα απο το θέμα των οφειλών υπάρχει και το θέμα των συμβάσεων. Εργαζόμενοι στην καθαριότητα και την εστίαση έχουν συμβάσεις έργου, αλλά, όπως υποστήριξε ο κ. Γιαννακος, παρότι πληρώνουν εισφορές στο ΙΚΑ, δεν προβλέπεται να λάβουν άδεια ασθενείας.

Αντιθέτως, χρειάζεται να βρουν οι ίδιοι αντικαταστάτη, όταν χρειάζεται να λείψουν, με ό,τι μπορεί και να σημαίνει αυτό από πλευρά ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας, πάντως, στο νοσοκομείο θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*