Munich Re: Σχέδιο εξυγίανσης για την ERGO

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο δεύτερος μεγαλύτερος αντασφαλιστικός όμιλος του κόσμου Munich Re σκοπεύει να δαπανήσει περί τα 1 δισ. ευρώ έως το 2020 προκειμένου να αναδιαρθρώσει τη ζημιογόνο μονάδα πρωτασφάλισής της στη Γερμανία ERGO.

Το σχέδιο εξυγίανσης της ERGO περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περικοπή 1.835 θέσεων εργασίας (το 13% του συνολικού εργατικού δυναμικού). Περίπου το 25% του 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στον ασφαλιστικό κλάδο της Ευρώπης μπορεί να χαθούν την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της McKinsey. Οι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι είναι «εκτεθειμένοι» σε υψηλά νούμερα απαιτήσεων για αποζημίωση, καθώς τα ασφάλιστρα εμφανίζουν στασιμότητα, ενώ τα έσοδα από επενδύσεις βαίνουν μειούμενα υπό την πίεση των μηδενικών-αρνητικών επιτοκίων.

Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων που θα διατεθούν για την αναδιάρθρωση της ERGO θα κατευθυνθούν στον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών της συστημάτων, ενώ προβλέπεται και ο εξορθολογισμός του τμήματος πωλήσεων και του διοικητικού προσωπικού, που εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει 280 εκατ. ευρώ έως το 2020, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Markus Riess σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στο Ντίσελντορφ. Οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα να είναι σε θέση η ERGO να συνεισφέρει περί τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως στην κερδοφορία της Munich Re από το 2021 το αργότερο.

Ο 49χρονος Riess προσελήφθη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Munich Re Nikolaus von Bomhard πέρυσι, με αποστολή την επιστροφή της ERGO στην κερδοφορία. Η θυγατρική που συνεισφέρει περί το ένα τρίτο των εσόδων της Munich Re από ασφάλιστρα ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 227 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση του 2015, καθώς απομείωσε την αξία των δραστηριοτήτων της στον κλάδο ασφαλειών ζωής στη Γερμανία. Η ERGO αναμένεται να εμφανίσει «ελαφρώς αρνητικό αποτέλεσμα» και φέτος, και αναμένεται να επιστρέψει σε τροχιά κερδών το 2017, προέβλεψε η Munich Re. Ο γερμανικός αντασφαλιστικός κολοσσός επιβεβαίωσε τον στόχο για κέρδη 2,3 δισ. ευρώ για τη φετινή χρήση, λαμβάνοντας υπόψη τις δαπάνες αναδιάρθρωσης της ERGO, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*