Η πρόταση της ΕΑΕΕ για το ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ: Στο 11% η ετήσια εισφορά επί της μισθοδοσίας

 

 

[starbox]

Τις βασικές προτάσεις της για τις εργοδοτικές εισφορές στο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ κατέθεσε πριν από λίγο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Ειδικότερα η ένωση πρότεινε η ετήσια  εισφορά επί της μισθοδοσίας να ανέλθει στο 11%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου σε 22 εκατ. εισφορές από τις ασφαλιστικές εταιρείες ετησίως, να υπάρξει ισόρροπη εκπροσώπηση στο ΔΣ του επικουρικού ταμείου και εκ περιτροπής ηγεσία.

 

Η πρόταση της Ένωσης αναλύεται στο 6% επί της μισθοδοσίας με όριο ανώτατου μισθού  τα 1.750 ευρώ και 40% του ποσού που θα προκύψει από τις παλιές εισφορές επί της παραγωγής. Το προτεινόμενο μοντέλο θα ισχύσει για μια μεταβατική περίοδο μέχρι το 2025 και μετά θα συνεχιστεί με βάση το υπάρχον καθεστώς εισφορών.

 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα με σωστή αρχιτεκτονική στο ταμείο που θα βασίζεται στη σύγχρονη διακυβέρνηση, την ισόρροπη εκπροσώπηση στο ταμείο, τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την άρση των αμφισβητήσεων για τα unit linked προϊόντα και τα ομαδικά. Μεταξύ των στοιχείων που ανέφεραν τα μέλη της ΕΑΕΕ τονίστηκε ότι υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις λόγω της ύφεσης αλλά και της μείωσης του τζίρου των ασφαλιστικών εταιρειών.

 

Η ΕΑΕΕ αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες την απάντηση της ΟΑΣΕ σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε, ωστόσο υπάρχει από την Ένωση και μία εναλλακτική που συνίσταται σε εισφορές 3,5% ως κρατικό ταμείο, 4% σε ένα νέο κεφαλαιοποιητικό ταμείο και το υπόλοιπο 3,5% θα πάει κατευθείαν στους συνταξιούχους και τους έχοντες ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*