Δεν υπάρχει θέμα κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, τονίζει ο Ν. Καραμούζης

Του Γιώργου Καλούμενου

Καυστικός σχετικά με το ΔΝΤ ήταν ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ, καθώς διερωτήθηκε «σε ποια στοιχεία και ποιες μελέτες βασίστηκε το ΔΝΤ για να ζητήσει περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες». Πρόσθεσε δε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνες που έχουν υποστεί σε τέτοιο βάθος ελέγχους και άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα κεφαλαίων».

Οι δηλώσεις του Ν. Καραμούζη έγιναν με αφορμή τη νέα έκθεση βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που συνέταξε το ΔΝΤ, όπου μεταξύ άλλων το Ταμείο εκτιμά ότι ένα «μαξιλάρι» περίπου 10 δισ. ευρώ πρέπει να υπάρχει στην άκρη για την κάλυψη πιθανών πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

«Υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων, οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και οι τράπεζες γυρνούν σε κερδοφορία μετά από έξι χρόνια. Έχουν περάσει τρία στρες τεστ και έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου με το χειρότερο σενάριο. Δεν κατανοώ σε ποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις βασίζεται το ΔΝΤ», τόνισε ο κ, Καραμούζης.

Ο πρόεδρος της Eurobank ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει επιτάχυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με διαφάνεια και όχι κάτω από το τραπέζι, όπως είπε, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και να απελευθερωθούν πόροι για την οικονομία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*