Υπό παραίτηση η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου αν το υπ. οικονομικών δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του

Ανατροπές αναμένονται στη διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου, με αφορμή τη γενική συνέλευση στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, αλλά κύρια αιτία τη μη ανταπόκριση –μέχρι σήμερα- του υπουργείου Οικονομικών στα όσα δεσμεύθηκε έναντι της αγοράς σχετικά με τις εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν και τα δικαιώματα του φορέα επί των περιουσιακών τους στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι με ρύθμιση που πέρασε στο νόμο περί Solvency II, το Επικουρικό Κεφάλαιο, αν και φέρει την ευθύνη για τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ανακλήσεων, βρίσκεται έκτο σε σειρά διεκδίκησης περιουσιακών στοιχείων. Με βάση το νέο πλαίσιο, πρώτα στη λίστα των δικαιωμάτων είναι τα έξοδα εκκαθάρισης και ακολουθούν οι εργαζόμενοι, το δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα εχέγγυα εγγυήσεων και τελευταίο το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο φορέας να αναλαμβάνει την ευθύνη των αποζημιώσεων δίχως να ελπίζει στην εξασφάλιση εσόδων από τα περιουσιακά στοιχεία εταιρειών οι οποίες έκλεισαν. Όπως σημειώνεται, αυτό το οποίο έχει προταθεί στο υπουργείο ως δίκαιο, αλλά και αυτονόητο,  είναι «όποιος αναλαμβάνει τις ζημιές, να παίρνει και τα λεφτά ώστε να τις καλύπτει»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν το υπουργείο Οικονομικών δεν τροποποιήσει μέσα στις επόμενες ημέρες την επίμαχη διάταξη, όπως δεσμεύθηκε έναντι του Επικουρικού, η διοίκησή του δεν θα επιδιώξει να κρατήσει τα ινία του φορέα και μετά τη γενική συνέλευση. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει ανάκληση άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής εταιρείας, τότε η παραίτηση ειδικά του προέδρου του φορέα, Δημ. Ζορμπά, θα είναι άμεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*