Εθνική προτεραιότητα η απρόσκοπτη πρόσβαση στις θεραπείες

Συνάντηση με Έλληνες ευρωβουλευτές είχαν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, με αντικείμενο την επίδραση της κρίσης στους Έλληνες ασθενείς και τις προτάσεις των εταιριών του κλάδου γύρω από τη διείσδυση καινοτόμων φαρμάκων και προώθησης των γενοσήμων.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αναφέρθηκαν στις δραματικές επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα των ασθενών στη χώρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμβλυνσής τους. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες παρουσίασαν τις προτάσεις τους, που στοχεύουν στην αξιολόγηση και διείσδυση καινοτόμων θεραπειών και στην ισχυρότερη πολιτική προώθησης των γενοσήμων, «ώστε να προσφέρουν καλύτερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες στους Έλληνες ασθενείς και να μειώσουν δραστικά τις συνολικότερες δαπάνες υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα των νοσοκομειακών δαπανών».

Μάλιστα, στη συνάντηση αναδείχθηκε ως εθνική προτεραιότητα η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών για απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις αναγκαίες θεραπείες. Ο στόχος αυτός, όμως, πρέπει να επιτευχθεί χωρίς περαιτέρω μείωση των σχετικών δαπανών, καθώς, όπως τονίζουν οι επιχειρήσεις του φαρμάκου, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται πολύ χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Την ίδια ώρα, ο κλάδος συμβάλλει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία, ενώ με την υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών, σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και φιλικού επενδυτικού πλαισίου είναι δυνατόν να συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Οι Έλληνες ευρωβουλευτές ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για όλα τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν και προσφέρθηκαν να αναδείξουν τις θέσεις του κλάδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βασικό στόχο την προστασία των Ελλήνων ασθενών αλλά και την υιοθέτηση ευνοϊκών αναπτυξιακών πολιτικών», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των ΣΦΕΕ και ΠΕΦ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*