Σύλληψη του ζεύγους Μαρτίνη για δωροδοκία 3,2 εκατ. μάρκων

Για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), κατηγορεί τον πρόεδρο του ιδρύματος Ανδρέα Μαρτίνη και τη σύζυγό του Γεωργία ο ανακριτής Διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ύστερα από εντολή των δικαστικών αρχών, αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησαν τη Δευτέρα το βράδυ στην εκτέλεση των δύο ενταλμάτων του ανακριτή, ενώ έκαναν εκτεταμένες έρευνες στο σπίτι του ζεύγους Μαρτίνη.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια υπόθεση η οποία απασχολεί τη Δικαιοσύνη εδώ και καιρό και αφορά σε μίζα 3,2 εκατομμυρίων μάρκων που φέρεται να εισέπραξε το ζεύγος από γερμανική εταιρεία που προμήθευσε το νοσηλευτικό ίδρυμα με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Στη δικογραφία αναφέρεται, επίσης, πως μέρος του ποσού της δωροδοκίας καταβλήθηκε για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα ως ενοικιαστή τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου και αφορούσε την περιουσιακή κατάσταση του ζεύγους Μαρτίνη, ενώ διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο. Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς, ορισμένα από τα οποία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μέσω δικαστικών συνδρομών:

  • Το 1998 μετά από εισήγηση της επιτροπής προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού – κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ- υπογράφηκε σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ. Το συνολικό κόστος της συμφωνίας ήταν 12 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ).
  • Οι εισαγγελείς καταλογίζουν στον κ. Μαρτίνη πως, ως πρόεδρος, φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία υπερκοστολόγησε τις υπηρεσίες της ώστε να διαθέσει το επιπλέον ποσό ως «δώρο» για την επιλογή της στον πρόεδρο του Νοσοκομείου.
  • Από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται πως το επίμαχο ποσό των 3,2 εκατομμυρίων μάρκων ξεκινά από λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε ελβετική τράπεζα, μέσω διαρκούς εναλλαγής λογαριασμών-στάσεων. Έτσι το 2001 μέρος των χρημάτων, που αφορά 1,1 εκατομμύρια μάρκα, καταλήγουν στην εξωχώρια εταιρεία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα τη Λιβερία, η οποία κατά τις δικαστικές αρχές έχει ιδιοκτήτες το ζεύγος Μαρτίνη. Μέσω αυτής της εταιρείας αγοράστηκε το κτίριο δίπλα στο Νοσοκομείο. Το 2010, η εξωχώρια εταιρεία μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα του κτιρίου στη Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία στον Ανδρέα Μαρτίνη.

Το ζεύγος Μαρτίνη αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή Διαφθοράς εντός της ημέρας, προκειμένου να λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*