Standard & Poor’s: Πιο ανθεκτικές οι πολυεθνικές ασφαλιστικές

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι πολυεθνικοί, πολυσχιδείς ασφαλιστικοί όμιλοι (Global Multiline Insurers, GMIs) βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου, όπως το περιβάλλον χαμηλών/αρνητικών επιτοκίων, το αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο και την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, υποστηρίζει η Standard & Poor’s.

Ο οίκος αξιολόγησης περιλαμβάνει στην κατηγορία GMI εταιρείες όπως τις AIG, Allianz, AXA, Aviva, Zurich Insurance, Aegon, MetLife, Prudential Financial (ΗΠΑ), Prudential (Βρετανία), Chubb, Tokio Marine και XL.

Η κεφαλαιακή θέση και οι λειτουργικές επιδόσεις των GMIs κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα το 2015, σχολιάζει ο αναλυτής της S&P Φόλκερ Κουτζούς. «Οι βαθμολογίες μας για τις 9 από τις 13 εταιρείες που καλύπτουμε έχουν σταθερή προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι οι αξιολογήσεις των GMIs εμφανίζονται πιο ανθεκτικές σε σχέση με τις αξιολογήσεις για το σύνολο του κλάδου, όπου αυτές που έχουν αρνητική προοπτική είναι περισσότερες από αυτές που έχουν θετική προοπτική».

«Το να δραστηριοποιείται κανείς σε πολλούς κλάδους σε διάφορες χώρες είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς οι πολυσχιδείς όμιλοι είναι λίγο ή πολύ εκτεθειμένοι σε κάθε λογής κινδύνους», συνεχίζει ο κ. Κουτζούς. Η μέση κεφαλαιακή επάρκεια των 13 GMIs που καλύπτει η S&P  δεν αποδυναμώθηκε ουσιαστικά το 2015, ούτε το α΄ τρίμηνο του 2016. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος εκτιμά ότι όλες οι εταιρείες θα διατηρήσουν δείκτες φερεγγυότητας που συνάδουν με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑ φέτος.

Η S&P θεωρεί ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα ταχθούν υπέρ της παραμονή της χώρας στην ΕΕ στις 23 Ιουνίου, υπογραμμίζει όμως ότι σε περίπτωση Brexit ελλοχεύουν κίνδυνοι για τις ασφαλιστικές εταιρείες με υψηλό βαθμό έκθεσης στη Βρετανία και την ΕΕ. «Πιστεύουμε ότι ένα Brexit θα οδηγήσει σε πρόσθετα κόστη για τις ασφαλιστικές, δεν θα περιορίσει όμως τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη», αναφέρεται στην έκθεση. Υπογραμμίζεται επίσης ότι σε περίπτωση Brexit οι βρετανικές εταιρείες με σημαντική παρουσία εκτός έδρας θα βρεθούν σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις λιγότερο «διαφοροποιημένες» ανταγωνίστριές τους.

Σύμφωνα πάντα με την S&P, ορισμένες εκ των GMIs αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις, αναφέροντας ως παραδείγματα την AIG και την Zurich Insurance. Η πρώτη πιέζεται από τον ακτιβιστή μεγαλομέτοχό της Καρλ Άικαν να διασπαστεί, ενώ τα αποτελέσματα α΄τριμήνου που ανακοίνωσε υποχρέωσαν την S&P να χαμηλώσει τον πήχη της βαθμολογίας για την κεφαλαιακή της επάρκεια σε ΑΑ (από ΑΑΑ προηγουμένως) και να αναθεωρήσει την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση σε «αρνητική» από «σταθερή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*