Δ. Γαβαλάκης

Δ. Γαβαλάκης: Οι επιπτώσεις στον κλάδο από το νέο φορολογικό – ασφαλιστικό

 

 

[starbox]

 

Τραγικές συνέπειες θα έχουν για τον κλάδο της διαμεσολάβησης τα μέτρα του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε από τη βουλή και οδηγεί σε μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις και εν τέλει σε φτωχοποίηση τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς. Ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ, Δ. Γαβαλάκης  και οι άνθρωποι της διαμεσολάβησης είχαν δηλώσει από την αρχή την αντίθεση τους για τα «άστοχα» σημεία του νομοσχεδίου, μέσα από συλλογικές δράσεις με τους υπόλοιπους φορείς και συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτείας.  Όπως αναφέρει στο iw o κ. Γαβαλάκης το νομοσχέδιο έχει δύο σκέλη το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

 

Στο φορολογικό σκέλος όπως μας εξηγεί οι επιπτώσεις είναι λιγότερες, καθώς όπως προβλέπεται οι ελεύθεροι επαγγελματίες εντάσσονται στην ίδια κλίμακα με τους υπόλοιπους μισθωτούς και από τις 40.000 ευρώ η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα τα νομικά πρόσωπα επιβαρύνονται στα εισοδήματα απο 50.000 ευρώ με συντελεστή 29 από 26 και είναι μεγαλύτερη η εισφορά αλληλεγγύης.

 

Στο ασφαλιστικό μέρος οι επιβαρύνσεις είναι πολύ μεγάλες και λειτουργούν ως αντικίνητρο για την είσοδο νέων επαγγελματιών στον κλάδο, καθώς καταργεί τις ελαφρύνσεις που ίσχυαν για τους νεοεισερχόμενους με το παλαιό καθεστώς. Έτσι για οι επαγγελματίες που βγάζουν 20.000 ευρώ με φορολόγηση 27%, αναγκάζονται να καταβάλλουν 5.400 ευρώ. Ενώ στην κλίμακα των 40.000 ευρώ με το παλιό καθεστώς οι εισφορές ήταν 4.500 ευρώ και σήμερα είναι 10.800 ευρώ.

 

Οι κινητοποίηση της ΕΑΔΕ

 

Η ΕΑΔΕ μαζί με όλους τους φορείς που περικλείει βλέποντας από τον Ιανουάριο του 2016 το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών εξέφρασε την αντίθεση της, εντάχθηκε στο μπλοκ των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων και  συμμετείχε δυναμικά σε δύο συλλαλητήρια. Ταυτόχρονα προέβη σε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς Τ. Αλεξιάδη και Γ. Κατρούγκαλο και σειρά ενεργειών:

 

-Αντιπαράθεση σε κάθε δημόσια εκδήλωση με εκπροσώπους του υπουργείου για το νομοσχέδιο

– Δύο υπομνήματα στο Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τον υπουργό Οικονομικών

– Υπόμνημα στην ευρωπαική επιτροπή

 

Σε συναντήσεις της η ΕΑΔΕ έθεσε στους κ.κ. τ. Αλεξιάδη και Γ. Κατρούγκαλο τα ζητήματα της διαμεσολάβησης και των επαγγελματιών της που δηλώνουν το 100% του εισοδήματός τους και ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση που θα αναγνωρίζει το αφορολόγητο των μισθωτών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ. Σε αυτό το αίτημα ο κ. Κατρούγκαλος ήταν αρνητικός δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση, ωστόσο επειδή υπήρχε ήδη μία εξαίρεση για τους οικονομολόγους η ένωση πέτυχε να ισχύσει κάτι αντίστοιχο. Πέρασε επομένως τροπολογία και ο νεοεισερχόμενος θα έχει έκπτωση 6% τα πρώτα δύο χρόνια και 3% τα επόμενα. Παραμένει ωστόσο αρνητικό ότι στον εργάσιμο του βίο θα πρέπει να αποπληρώσει την έκπτωση αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*