Μικρότερη από τις προβλέψεις η ύφεση το α’ τρίμηνο

Του Νώντα Χαλδούπη

Αρκετά καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών εξελίχθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα το α΄ τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από τις προβλέψεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου, οι οποίες θα αναθεωρηθούν στα τέλη του μήνα, κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια, ενώ η μέση εκτίμηση από τις προβλέψεις αναλυτών στο Bloomberg έκανε λόγο για μείωση κατά 0,70% και 1,40% αντίστοιχα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ευρωζώνης η μεγέθυνση της οικονομίας ήταν χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών: σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% (εκτίμηση για 0,6%) και σε ετήσια κατά 1,6% (εκτίμηση για 1,5%).

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου φαίνεται να συνάδει περισσότερο με τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά με τις απαισιόδοξες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση για τις μακροοικονομικές προβλέψεις του.

Η Κομισιόν, στις εαρινές προβλέψεις της, τόνιζε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή το 2015 και αναθεώρησε προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της για φέτος. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 0,3% τ0υ 2016 (αντί προηγούμενης εκτίμησης για -0,7%) και ότι η ανάπτυξη θα αρχίσει από το β΄εξάμηνο, ενώ το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2,7%.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίστηκαν στην πρόβλεψη για ηπιότερη κάμψη της εγχώριας ζήτησης 0,5% αντί της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,1% και της συνολικής ζήτησης (-0,3% αντί 0,4%). Για τις επενδύσεις, η Κομισιόν προέβλεπε μείωση μόλις 0,9% (έναντι πρόβλεψης για -3,7% το φθινόπωρο), ενώ εκτιμούσε ότι η αύξηση των επενδύσεων θα φθάσει το 11,6% το 2017 και θα αποτελέσουν την «ατμομηχανή» της οικονομικής δραστηριότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*