epa05271941 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) and Chairman of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem talk during a meeting of the Eurozone Finance Ministers at the Scheepvaartmuseum in Amsterdam, The Netherlands, 22 April 2016. Eurozone ministers met to discuss the Greek bailout and the Panama Papers fallout. EPA/BART MAAT

Όλα τα μυστικά της συμφωνίας στο Eurogroup

Του Νώντα Χαλδούπη

Έναν αυτόματο μηχανισμό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου καλείται να νομοθετήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» το Eurogroup στις 24 του μήνα την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, αλλά και να αποσπάσει δεσμεύσεις των Ευρωπαίων δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους.

Με τον αυτόματο «κόφτη» δημοσίων δαπανών, η κυβέρνηση απέφυγε τις πιέσεις να νομοθετηθούν πρόσθετα «εφεδρικά» μέτρα 3,6 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται κάθε άνοιξη, εάν από τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat προκύπτει απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο της προηγούμενης χρονιάς.

Σε αυτή την περίπτωση, με προεδρικό διάταγμα που θα συντάσσεται από τον υπουργό Οικονομικών θα περικόπτονται οριζόντια όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού, περιλαμβανομένων των μισθολογικών/συνταξιοδοτικών και εξαιρουμένων ορισμένων κατηγοριών, όπως οι λειτουργικές δαπάνες άμυνας, υγείας και εκπαίδευσης.

Μετά την αυτόματη αυτή περικοπή, θα αρχίζει ένας κύκλος διαβουλεύσεων με τους θεσμούς των δανειστών, με στόχο στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό να ενταχθούν μόνιμα μέτρα διόρθωσης της απόκλισης, στα οποία θα μπορούν να περιλαμβάνονται όχι μόνο μειώσεις δαπανών, αλλά και αυξήσεις φόρων, που χρειάζονται την έγκριση της Βουλής και δεν μπορούν να επιβάλλονται με προεδρικά διατάγματα. Σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση θα μπορεί να αντικαταστήσει ορισμένα από τα αυτόματα μέτρα με άλλα, εφόσον όμως έχει την έγκριση από τους θεσμούς.

Στο ογκώδες πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, για να υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, θα περιλαμβάνεται, εκτός των διατάξεων για τον «κόφτη», το νέο πακέτο αυξήσεων σε έμμεσους φόρους (εισπρακτικός στόχος 1,8 δισ. ευρώ), οι διατάξεις για την ίδρυση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, που θα πρέπει να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, αλλά και οι οριστικές διατάξεις για την πώληση δανείων σε ιδιώτες επενδυτές, που θα προβλέπουν προσωρινή εξαίρεση μόνο ορισμένων στεγαστικών δανείων, με ενέχυρο ακίνητα αξίας έως 140.000 ευρώ.

Από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του, σχετικά με το αν ικανοποιείται από τη χθεσινή συμφωνία), θα υπάρξουν δύο σημαντικές «παροχές»:

  1. Θα αποδεσμευθεί στην Ελλάδα μια δόση πολύ μεγαλύτερη από τα 5,7 δις ευρώ που είναι σε εκκρεμότητα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Ενδέχεται το ποσό να φθάσει τα 8-9 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν όχι μόνο οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά και μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.
  2. Το Eurogroup θα συμφωνήσει στην επόμενη συνεδρίασή του για ένα σύνολο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που θα περιλαμβάνει άμεσες αλλά και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, ενώ ορισμένα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, το 2018. Η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα συνδεθεί, όμως, με τη συνεπή εφαρμογή του συμφωνημένου προγράμματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*