Σχέδια για επέκταση στην Βραζιλία από τη γαλλική AXA

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

 

Ανοιχτή σε νέες εξαγορές στη Βραζιλία δηλώνει η AXA, καθώς ο στόχος για επέκταση της παρουσίας της στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής παραμένει αναλλοίωτος, παρότι η Βραζιλία βιώνει την βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός εκτιμά ότι η ασφαλιστική αγορά της Βραζιλίας, ύψους 360 δισ. ρεάλ (102 δισ. δολ.) θα αυξηθεί κατά 10% τουλάχιστον φέτος παρά το δυσμενές ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Philippe Jouvelot, επικεφαλής της βραζιλιάνικης μονάδας της AXA. Το ρεάλ έχει υποτιμηθεί κατά 30% περίπου από τότε που η ΑΧΑ εισήλθε στην εγχώρια αγορά το 2013 (καθιστώντας φθηνότερα τα deals εκεί για τους ξένους), ενώ τα υψηλότερα του αναμενόμενου πραγματικά επιτόκια έχουν δώσει ώθηση στα αποτελέσματα της εταιρείας.

“Αν πιστεύει κανείς ότι η οικονομία της Βραζιλίας θα ανακάμψει σε 2-3 χρονια από τώρα, τότε το να επενδύσει τώρα είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει”, δήλωσε ο κ.  Jouvelot κατά τα πρόσφατα εγκαίνια των  νέων γραφείων της ΑΧΑ στο Ρίο ντε Τζανέιρο. “Ο,τιδήποτε αγοράζουμε είναι 30% φθηνότερο από ότι υπολογίζαμε”.

Η ΑΧΑ επιδιώκει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, καθώς μόλις το 25% των Βραζιλιάνων έχουν ασφάλεια υγείας και μόλις το 10% έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους. Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλικός όμιλος εξαγόρασε τον ασφαλιστικό βραχίονα της Sul America έναντι 135 εκατ. ρεάλ τον περασμένο χρόνο και υπέβαλε προσφορά για τον αντίστοιχο βραχίονα του ομίλου Itau Unibanco που κατέληξε τελικά στην αμερικανική ACE. H AXA  Βραζιλιας αναμένει να εγγράψει φέτος  ασφάλιστρα ύψους 500 εκατ. ρεάλ. “Δεν χρειαζόμαστε απαραιτήτως εξαγορές για να αναπτυχθούμε περαιέρω, αλλά η εταιρεία θα αδράξει κάθε ευκαιρία, όπως το πράττει και στις υπόλοιπες  χώρες του κόσμου”, κατέληξε ο κ.  Jouvelot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*