Βαρύς πέλεκυς -έως και 63% – στα εισοδήματα των διαμεσολαβούντων

[starbox]

Η ασφαλιστική επιχειρηματικότητα καταδιώκεται και εξοντώνεται  σταδιακά ο κλάδος της Διαμεσολάβησης.  Βαρύς ‘πέλεκυς’ πέφτει στα εισοδήματα των διαμεσολαβούντων μετά τα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν πολλούς εκτός αγοράς.  Οι αυξήσεις στις εισφορές και στους φόρους επιβαρύνουν τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες σε ποσοστό άνω του 60% των εισοδημάτων πάνω από 30.000 ευρώ.

Ενδεικτικά ένας πράκτορας με εισόδημα της τάξης των 30.000 ευρώ μπορεί να πληρώσει – ανάλογα και με άλλες συνθήκες- συνολικές εισφορές και άμεση – έμμεση φορολογία που θα κυμαίνονται  μεταξύ 18-20.000 ευρώ.  Συνεπώς θα μένουν προς διαβίωση και βασικές ανάγκες μόλις 10.000 ευρώ. Εάν προστεθούν και  τα πάγια έξοδα (ηλεκτρικό, βενζίνη  κά) τότε ο συγκεκριμένος διαμεσολαβών καλείται να ζήσει με 8.000 ευρώ το χρόνο δηλαδή κάτω από 30 ευρώ την ημέρα , δηλαδή κάτω από το βασικό μεροκάματο.

Το χειρότερο είναι ότι όσο τα εισοδήματα αυξάνονται , δηλαδή 40.000 , 50.000 και άνω , οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο που μειώνουν εξίσου ή ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα εισοδήματα για όσους βέβαια θέλουν να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά συνεπείς.

«Εδώ προκύπτει ένα άλλο θέμα» μας λέει γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. « Για να επιβιώσουν οι διαμεσολαβούντες από την παράλογη και άδικη  επιβάρυνση, θα αναγκαστούν είτε να μοιράσουν τα εισοδήματα σε διαφορετικές πηγές και άτομα είτε απλώς να φοροδιαφύγουν όταν τους δίνεται η ευκαιρία.  Με λίγα λόγια , η εκτίναξη των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων θα οδηγήσει τους έντιμους επαγγελματίες  να αναζητήσουν διεξόδους διαφυγής .  Αποτέλεσμα θα είναι να ζημιωθεί και η ασφαλιστική αγορά  , οι άνθρωποί της αλλά και το κράτος να χάσει έσοδα»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*