Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει σχεδόν πετύχει τους στόχους της

Του Γιώργου Καλούμενου

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας του σημερινού Eurogroup (16:00), η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβάνοντας και τη λύση που θα πρέπει να βρεθεί για το έκτακτο πακέτο, καθώς και στην επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εν τω μεταξύ, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τη Βουλή με 153 ψήφους των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους, ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων, δεν τίθεται θέμα νέου πακέτου βοήθειας ούτε εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, και ότι σήμερα θα συζητηθεί στο Εurogroup πώς μπορεί να γίνει το χρέος της βιώσιμο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα, με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αν και εφόσον υπάρξει  συμφωνία σήμερα στα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ και περάσει από τη Βουλή ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Financial Times, το ΔΝΤ ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους αυτού από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να βασίζονται σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους − διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Από την πλευρά της, η γερμανική Deutsche Welle ανέφερε ότι το ζητούμενο για το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών είναι ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ενώ σημαντικό συστατικό στοιχείο του πακέτου είναι και τα εφεδρικά ή προληπτικά μέτρα στα οποία επιμένει το ΔΝΤ, συνδέοντάς τα άρρηκτα με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι εργάζονται για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από χρεοκοπία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στα τέλη Ιουλίου υπάρχει πραγματική ανάγκη ρευστότητας για την αποπληρωμή χρέους της χώρας.

Το πρακτορείο Reuters, τέλος, ανέφερε ότι ορισμένα hedge funds θεωρούν κατάλληλη την τρέχουσα περίοδο για επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*