Ενστάσεις από την Insurance Europe για τα PEPP (personal pension product)

Ενστάσεις εγείρει η Insurance Europe, ο Σύνδεσμος των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ, αναφορικά με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) για την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού προσωπικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (personal pension product ή PEPP).

 

Με αφορμή τη δημοσίευση από την ΕΙΟPA των προτάσεων που απέστειλε στην Κομισιόν ενόψει της κατάρτισης των σχετικών ρυθμίσεων (μπορείτε να δείτε το σχετικό κείμενο εδώ https://eiopa.europa.eu/Publications/Reports/EIOPA-16-341-Final-Report-PEPP-fin.pdf), η Insurance Europe υπογραμμίζει ότι συμφωνεί με τη βασική στόχευση του PEPP που δεν είναι άλλη από την συμπλήρωση του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα των ασφαλιστικών συστημάτων στις χώρες της ΕΕ. Εκτιμά εντούτοις ότι οι προτάσεις της ΕΙΟPA δεν καλύπτουν επαρκώς τα κρίσιμα χαρακτηριστικά του προϊόντος, που απαιτούνται ώστε να απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες εξατομικευμένων συνταξιοδοτικών λύσεων, προσθέτοντας ότι ένα «φτωχά» σχεδιασμένο PEPP δεν θα είναι επ’ ωφελεία ούτε των καταναλωτών, ούτε της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Συγκεκριμένα, η Insurance Europe θεωρεί ότι προκειμένου το PEPP να αναδειχθεί σε ένα πραγματικό συνταξιοδοτικό προϊόν πρέπει να επιτρέπει στους παρόχους του να προσφέρουν  μακροπροθεσμα προγράμματα. Αυτό απαιτεί να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές να αποταμιεύουν επί μακρόν. Επιπροσθέτως, οι πάροχοι του PEPP θα πρέπει να υπόκεινται σε προληπτική εποπτεία που να λαμβάνει υπόψη τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα του προϊόντος και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του. Η Insurance Europe πιστεύει ότι η αρχή «ίδιοι κίνδυνοι, ίδιοι κανόνες» (same risks, same rules) πρέπει να εφαρμόζεται ώστε να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλων των παρόχων. Τονίζεται τέλος ότι το PEPP πρέπει να λαμβάνει υπόψη πτυχές που σχετίζονται με την «μη σώρευση» (decumulation), ένα εγγενές στοιχείο των συνταξιοδοτικών προϊόντων. Οι εθνικές πρακτικές και οι κανόνες για τους μηχανισμούς προστασίας, όπως οι ετήσιες πληρωμές και οι αποζημιώσεις των συγγενών σε περίπτωση θανάτου πρέπει να εξεταστούν σε βάθος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*