Ενισχύεται ο ρόλος του φαρμακοποιού

Το αίτημα για διεύρυνση του ρόλου του επαγγελματία φαρμακοποιού ως επιστήμονα υγείας και κατά συνέπεια και του φαρμακείου ως συμπληρωματικού σταθμού πρωτοβάθμιας φροντίδας, αποτελεί ευρύ αίτημα της φαρμακευτικής κοινότητας στη χώρα μας. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να συγχέεται με απόψεις που τείνουν να εξισώσουν το φαρμακοποιό με το γιατρό, αφού πρόκειται για δύο επαγγελματίες υγείας με πολύ διαφορετικές σπουδές και προφανέστατα διακριτό ρόλο.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πάντως ότι λίγο οι ελλείψεις στις Μονάδες του ΠΕΔΥ, λίγο το πλαφόν στις επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς και λίγο η οικονομική δυσπραγία των πολιτών, ο φαρμακοποιός της γειτονιάς αποτελεί σήμερα στην Ελλάδα τον πλησιέστερο και ευκολότερα προσβάσιμο επαγγελματία υγείας για τους περισσότερους.

2000px-Flag_map_of_Germany.svgΒήμα προς αυτή την κατεύθυνση κάνει η Γερμανία, η οποία με νόμο που θέσπισε αναβαθμίζει το ρόλο των φαρμακοποιών αναφορικά με την ορθή χρήση των φαρμάκων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό «aponet», από την 1η Οκτωβρίου 2016 γιατρός και φαρμακοποιός θα συντάσσουν από κοινού γραπτές πληροφορίες στους ασθενείς που λαμβάνουν 3 ή και περισσότερα φάρμακα. Ειδικότερα, οι ασθενείς θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μια λίστα, στην οποία θα αναφέρονται όλα τα φάρμακα τους, καθώς και λεπτομερείς γραπτές πληροφορίες γιατί, πώς και πότε πρέπει να τα λάβουν.

Η τάση αυτή, όπως εκτιμούν ο καθηγητής Δρ Klaus Weckbecker, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενικής Ιατρικής, και ο Δρ Andreas Kiefer, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Φαρμακοποιών, θα αναπτυχθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: virus.com.gr / pharmakopoioi.blogspot.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*