ΕΕΑ: Φορολογικές ρυθμίσεις για επιχειρήσεις-επαγγελματίες συζητήθηκαν με τον Τρ. Αλεξιάδη

Σειρά παρεμβάσεων φορολογικού περιεχομένου για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη ο πρόεδρος του ΕΕΑ  Ι. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της ΕΑΔΕ Δ. Γαβαλάκη, τον πρόεδρο του ΠΣΑΣ Π. Λελεδάκη και τον φοροτεχνικό σύμβουλο του ΕΕΑ Π. Παντελή επισκέφθηκαν το γραφείο του υπουργού στις 28 Απριλίου και κατέθεσαν σχετικά υπομνήματα (βλ. παρακάτω). Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΕΑ επανέφερε στον υπουργό το θέμα του εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων και τη σημασία που έχει για την αγορά και τα έσοδα του δημοσίου.

Κατά τη συνάντηση ζητήθηκε από τον υπουργό να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητά του και οι οποίες έχουν προσπελάσιμο κόστος στον προϋπολογισμό και στα έσοδα σε σχέση με τα οφέλη που θα αποδώσουν στην αγορά, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εστιάστηκε στην άμεση ανάγκη παροχής διευκολύνσεων, όπως η επαναφορά των 100 δόσεων για τους οφειλέτες, η εξαίρεση έως το 2017 από την εφαρμογή ΕΛΠ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι φοροελαφρύνσεις, η μείωση προστίμων και άλλες διευκολύνσεις δίκαιες για την αγορά.

 

Στο πλαίσιο αυτό και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών ζητήθηκε το αφορολόγητο των μισθωτών να εφαρμόζεται και για τους επαγγελματίες, οπότε και ο κ. Γαβαλάκης παρουσίασε στον υπουργό στοιχεία για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί φορολογικά. Επίσης ζήτησε την προαιρετική εφαρμογή της μηνιαίας παρακράτησης 20% για τον φόρο εισοδήματος, όπως αυτή ίσχυε στο παρελθόν και απαλλάσσει από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου.

 

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε στον υπουργό ότι οι περίπου 10 χιλιάδες επαγγελματίες πανελλαδικά δηλώνουν το 100% των εισοδημάτων τους, και τα έσοδα πιστοποιούνται από βεβαιώσεις καταβολής προμηθειών από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ακόμα τονίστηκε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου αμείβονται με βεβαιώσεις καταβολής προμηθειών από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις με προσυμφωνημένα ποσοστά στις συμβάσεις και λειτουργούν σαν μισθωτοί, ενώ αντιμετωπίζονται φορολογικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες και γι’ αυτό θα πρέπει να υπαχθούν στο αφορολόγητο των μισθωτών.

Ο κ. Αλεξιάδης άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις που έγιναν, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση το ΕΕΑ, και αναμένεται στο πλαίσιο του δικαίου των αιτημάτων και της στήριξης που θα παράσχουν, εφόσον ικανοποιηθούν, σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να προχωρήσει σε ουσιαστικές ρυθμίσεις, ανταποδοτικές για την οικονομία και την κοινωνία.

Αιτήματα-υπόμνημα ΕΕΑ

Τα 15 θέματα που ο πρόεδρος του ΕΕΑ έθεσε στον υπουργό ήταν τα εξής:

  1. Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για όλους τους οφειλέτες και απεμπλοκή της ρύθμισης από τις τρέχουσες οφειλές
  2. Σύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με το taxis
  3. Μη εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων για τις πολύ μικρές , μικρές και μεσαίες οντότητες και παράταση της εφαρμογής από το 2017 για τις υπόλοιπες οντότητες
  4. Το αφορολόγητο των μισθωτών – συνταξιούχων να εφαρμόζεται και για τους επαγγελματίες
  5. Φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις για την απασχόληση προσωπικού με σχέσεις εξηρτημένης εργασίας
  6. Μείωση των προστίμων των 250€ και των 500€ στη μη υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων και κατάργηση του διπλασιασμού και του τετραπλασιασμού των ανωτέρω προστίμων σε περίπτωση υποτροπής εντός 5ετίας
  7. Απεμπλοκή της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από την υποβολή φορολογικής δήλωσης (π.χ. νέοι φορολογούμενοι, νέες εταιρείες κ.λπ.)
  8. Τα ποσά υπερείσπραξης και τα ποσά επιστροφών να τακτοποιούνται από το φορολογούμενο μέσω taxis
  9. Παράταση των μεταβατικών διατάξεων του Ν.4337 / 2015 ( αφορά πλαστά και εικονικά) τόσο του αρχικού χρόνου των 90 ημερών, καθώς επίσης και τη ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού σε 24 δόσεις (πάγια ρύθμιση)
  10. Οι εκπρόθεσμες διακοπές φυσικών ή νομικών προσώπων να βασίζονται στο πραγματικό γεγονός
  11. Αδήλωτα κεφάλαια. Ποιοι είναι οι συντελεστές και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική ρύθμιση
  12. Κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές
  13. Ο φόρος των μερισμάτων να παραμείνει στο 10%
  14. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
  15. Εφαρμογή της απόφασης ΔΕΑΦ Α’ 1144110 ΕΞ 2015/5.11.2015

Υπόμνημα ΕΑΔΕ

Στο υπόμνημα που κατάθεσε ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ Δ. Γαβαλάκης αναφέρονται τα εξής:

Ο κλάδος της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, ο οποίος αριθμεί περί τους 10.000 Επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα, αποτελείται από τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους, Ασφαλιστικούς Πράκτορες, Μεσίτες Ασφαλίσεων και Συντονιστές Ασφαλιστικών Συμβούλων, και είναι ο κλάδος που, αποτελούμενος κυρίως από Ατομικές Επιχειρήσεις ή Ο.Ε., Ε.Ε. και Ε.Π.Ε., έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να δηλώνει το 100% των εισοδημάτων του, μιας και τα έσοδα πιστοποιούνται από βεβαιώσεις καταβολής προμηθειών από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Ο κλάδος μας έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα με τις φορολογικές ρυθμίσεις  των τελευταίων ετών, τόσο λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών του τέλους εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, όσο και από την κατάργηση του αφορολόγητου, πράξη που ήταν απολύτως άδικη για τον κλάδο μας, μιας και πλέον φορολογούμαστε από το 1ο ευρώ στο 100% των εισοδημάτων μας.

Η σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα έρθει να εξοντώσει πλήρως τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές μιας και θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί των καθαρών κερδών και με το δεδομένο ότι δηλώνεται το 100% του εισοδήματός μας. Επισημαίνουμε ότι αμειβόμαστε με βεβαιώσεις καταβολής προμηθειών από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις με προσυμφωνημένα ποσοστά στις συμβάσεις μας και κατά συνέπεια λειτουργούμε σαν μισθωτοί ενώ αντιμετωπιζόμαστε φορολογικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες

Ζητούμε την παρέμβασή σας, ώστε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ειδικά για τον κλάδο μας να επανέλθει το αφορολόγητο ποσό, όπως ισχύει και στους μισθωτούς, και τούτο ως ελάχιστη σανίδα σωτηρίας για την επιβίωσή μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*