Ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι “κόβουν” δαπάνες και θέσεις εργασίας

Σε αγώνα δρόμου για την ψηφιοποίηση και τη συνεχή αυτοματοποίηση – με ότι αυτό μπορεί μελλοντικά να σημαίνει για το ανθρώπινο δυναμικό σε συγκεκριμένες θέσεις – επιδίδονται οι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι, καθώς η περικοπή κόστους και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών καθίστανται κρίσιμοι παράγοντες για την ενίσχυση της κερδοφορίας.”Οι ασφαλιστικοί όμιλοι δίνουν αυξανόμενη έμφαση στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών τους”, δηλώνει ο Fred Wagner, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. “Πολλές θέσεις εργασίας, όπως η διαχείριση συμβολαίων και αποζημιώσεων, ίσως εξαφανιστούν”.

Η Zurich Insurance επισπεύδει την υλοποίηση του προγράμματος περικοπής δαπανών, με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. δολ. τουλάχιστον έως το 2018, με “ψαλίδισμα” 8.000 θέσεων εργασίας. Η Talanx δαπανά 300 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας για να αναβαθμίσει τα συστήματα πληροφορικής στην μονάδα της στη Γερμανία, ενώ ο εκσυγχρονισμός της επίσης γερμανικής Allianz περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εφαρμογές που θα επιτρέπουν στους πελάτες να υποβάλλουν αιτήματα αποζημίωσης στον κλάδο αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από τα smartphones τους.

Τα κέρδη των ασφαλιστικών ομίλων της Ευρώπης έχουν καταστεί πιο ευάλωτα εξαιτίας της περιορισμένης προβλεψιμότητας των αιτήσεων αποζημίωσης, σε περιβάλλον στασιμότητας των ασφαλίστρων και περιορισμένων επενδυτικών αποδόσεων εξαιτίας των χαμηλών/αρνητικών επιτοκίων και της έντονης μεταβλητότητας στις κεφαλαιαγορές. Οι περικοπές και ο εκσυγχρονισμός μπορεί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη McKinsey.

Αναλυτές παρατηρούν ότι οι δαπάνες είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός μοχλός που έχουν οι διοικήσεις για να τονώσουν τα κέρδη και τα μερίσματα. Οι υπόλοιπες πηγές εσόδων είναι, λίγο ή πολύ, έξω από τον έλεγχό τους.

Μεγάλο στοίχημα για τη μείωση των δαπανών είναι η διαδικασία ψηφιοποίησης  για την Talanx, καθώς μια σειρά εξαγορών άφησαν τον γερμανικό όμιλο με συστήματα πληροφορικής που δεν είναι ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το λειτουργικό κόστος του να εκτοξευθεί στα ύψη. Οι δαπάνες αναλογούν στο 37% των ασφαλίστρων στις γενικές ασφάλειες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη γερμανική μονάδα της Allianz ανέρχεται στο 25,1%. Η Talanx υπολογίζει ότι η αύξηση της αυτοματοποίησης θα μειώσει τα ετήσια κόστη κατά 240 εκατ. ευρώ έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2014 (850 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να μειώσει κατά 12% το εργατικό της δυναμικό στη Γερμανία, μην αποκλείοντας αύξηση του ποσοστού αυτού.

Η γαλλική AXA και η Allianz βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές τους καθώς ξεκίνησαν να περικόπτουν κόστη και να αναβαθμίζονται τεχνολογικά αρκετά χρόνια πριν. Η AXA έχει επενδύσει 950 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή τεχνολογία από το 2013 και θεωρεί το βήμα αυτό ζωτικής σημασίας για την επόμενη φάση της ανάπτυξής της. Η Allianz έχει εστιάσει στην καινοτομία αφού ολοκλήρωσε τριετές πρόγραμμα  μείωσης κόστους το 2014 και δεν βλέπει ανάγκη για περαιτέρω περικοπές.

Ο Markus Riess, ο αρχιτέκτονας του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Allianz βρίσκεται τώρα στην Ergo, την  ασφαλιστική θυγατρική της Munich Re και εξήγγειλε σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες.  Η Ergo χρειάστηκε να τιμολογήσει εκ νέου πάνω από 350.000 συμβόλαια ασφάλειας ζωής εξαιτίας προβλημάτων στα συστήματα πληροφορικής της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δουλειές όπως η διαχείριση e-mail απειλούνται, αλλά θα δημιουργηθούν νέες θέσεις σε άλλους κλάδους όπως στην ανάπτυξη και δοκιμή νέων υπηρεσιών, υποστήριξε πρόσφατα  ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Oliver Baete.

Η περικοπή του κόστους δεν είναι το μοναδικό κίνητρο για την τεχνολογική αναβάθμιση των ασφαλιστικών. Οι τελευταίες καλούνταν να ανταγωνιστούν νέες εταιρίες που προσφέρουν ασφαλιστικές καλύψεις με λίγα κλικ και ένα smartphone. Το 2015, οι νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στον κλάδο ασφάλισης συγκέντρωσαν χρηματοδότηση 2,65 δισ. δολαρίων, έναντι 740 εκατ. δολ. το 2014, σύμφωνα με στεοιχεία της CB Insights. “Είναι μια καλή στιγμή για τις ασφαλιστικές να επανεξετάσουν τα κόστη τους καθώς η κεφαλαιακή τους θέση είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική”, λέει ο  Moritz Rehmann της επενδυτικής εταιρείας  DJE Kapital στο Μόναχο. “Οπως πάντα, η πραγματική πρόκληση θα είναι οι περικοπές να γίνουν στα σωστά μέρη.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*