Η αύξηση του ΦΠΑ βαραίνει τον κλάδο υγείας

Μεγαλώνουν τα βάρη της ασφαλιστικής αγοράς για αποζημιώσεις στον κλάδο Υγείας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

 

Η ψήφιση της σχετικής διάταξης στο πολυνομοσχέδιο που θα σφραγίσει τη αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς, θα ανοίξει την πόρτα για νέες αυξήσεις ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις Υγείας, τουλάχιστον για όσες εταιρείες δεν έχουν τα περιθώρια να απορροφήσουν το έκτακτο αυτό κόστος αποζημιώσεων.
Στελέχη της αγοράς τονίζουν στο IW ότι, σε μια εποχή που τα νοικοκυριά “μαζεύουν” τα κόστη τους λόγω των βίαιων περικοπών στο οικογενειακό εισόδημα, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική αύξησης των έμμεσων φόρων, που πέραν των άλλων είναι και άδικοι, καθότι εφαρμόζονται ορίζοντια”.

 

Προσθέτουν δε ότι, η ασφαλιστική αγορά έχει πληγεί διπλά στον κλάδο Υγείας διότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αυξήσει το ΦΠΑ από το 13% στο 23% και, τώρα, η σημερινή παρουσιάζεται έτοιμη να δώσει τη χαριστική βολή, αυξάνοντας το φόρο κατά μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα.

 

Μάλιστα, όπως τονίζουν, όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, παρέχοντας στην ασφαλιστική αγορά φορολογικά κίνητρα, κυρίως στα προγράμματα Ζωής – αποταμιευτικά και επενδυτικά, ώστε να αναπτυχθεί συμβάλλοντας στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από τη δύνη της ύφεσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*