Σταματήστε το Grexit στην Υγεία! Βέλγοι σπεύδουν να σώσουν την Υγεία στην Ελλάδα

“Υπάρχει ένα Grexit για το οποίο δεν μιλάει κανείς. Ένα Ιατρικό Grexit”. Με αυτή τη φράση εξηγούν οι εμπνευστές της Καμπάνιας Urgences Grèce, Ελλάδα σε Έκτακτη Ανάγκη, το κίνητρο που τους οδήγησε στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Μια ομάδα Βέλγων επαγγελματιών υγείας, με την υποστήριξη των δημόσιων νοσοκομείων των Βρυξελλών και το ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου, στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν γύρω από την υγειονομική κρίση που εξελίσσεται στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζουν “αποκαλυπτική”, αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν στο  FurActiv France, των υφεσιακών μέτρων που επιβλήθησαν από την τρόικα.

Ετοίμασαν, μάλιστα ένα βίντεο, τονίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες υγείας στη χώρα μας.  “Φανταστείτε τους γιατρούς σας χωρίς στηθοσκόπια και χωρίς φάρμακα. Ή καλύτερα μη φαντάζεστε.. Στο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού υλικά, φάρμακα, όλα τα απαραίτητα για τη φροντίδα των ασθενών είναι σε έλλειψη σε όλα τα επίπεδα”, αναφέρουν μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία στην πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και το διπλασιασμό της νεογνικής θνησιμότητας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, που θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο, οι γιατροί απευθύνουν έκκληση για δωρεές που θα μεταφραστούν σε υλικά και προωθούν μια αίτηση  για να βοηθήσουν τους Έλληνες να πείσουν την ΕΕ να αποδεσμεύσει τον τομέα της Υγείας από τις μνημονιακές περικοπές. Οι προσπάθειες συγκέντρωσης δωρεών περιλαμβάνουν τη διοργάνωση συνεδρίων, αλλά και την πώληση κυτίων πρώτης βοήθειας και ελληνικών γευμάτων στις καντίνες πανεπιστημίων.

“Η Ελλάδα του 2016 βιώνει μια έλλειψη ιατρικών πόρων σε όλα τα επίπεδα”, τονίζουν οι γιατροί του Urgences Grèce.

donate_urgencesgreceΟ Πρύτανης Ιατρικής του ULB (Université libre de Bruxelles) Yvon Englert επισκέφθηκε πρόσφατα τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος και γύρισε “εμβρόντητος”, όπως είπε. Βρήκε νοσοκομεία σε άσχημη κατάσταση, “φθαρμένα” τα χαρακτήρισε, οι διοικήσεις σε κατάθλιψη και ψυχολογικά τραυματισμένες. Οι επεμβάσεις συχνά αναστέλλονται σε όλη την πόλη. Λόγω έλλειψης κονδυλίων η τράπεζα αίματος της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί τακτικά να εξετάσει το αίμα για ηπατίτιδα ή AIDS και άρα δεν μπορεί να προμηθεύσει τα νοσοκομεία επαρκώς.

“Αυτό είναι ένα παράδειγμα μεταξύ πολλών που οδηγεί σε μια συγκλονιστική διαπίστωση: γίνεται αδύνατον να ασκήσεις την ιατρική στην Ελλάδα”, αναφέρουν!

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας επιδιώκεται και η δημιουργία ενός δικτύου στήριξης των Ελλήνων ιατρών, με εστίαση σε τρία συγκεκριμένα προγράμματα, σε Πειραιά, Ειδομένη και Θεσσαλονίκη.

Δείτε το βίντεο της πρωτοβουλίας στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*