Έργο «φάντασμα» 11 εκατ. ευρώ!

Του Αιμίλιου Νεγκή

Καθίστε πριν διαβάσετε παρακάτω. Σήμερα, σας παρουσιάζω ένα έργο, που ως Κράτος παραλάβαμε επισήμως προ ημερών. Είναι κάτι που έλειπε από το ΕΣΥ: ένα υπερσύγχρονο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Μας στοίχισε 11 εκατ. ευρώ και εκτείνεται σε 4.600 τ.μ. Έχει μόνο ένα πρόβλημα: Είναι στην… Ηγουμενίτσα και το πλησιέστερο νοσοκομείο απέχει 20 χλμ.!!!

Δεν σας είπα και το καλύτερο: Για να λειτουργήσει χρειάζονται:

  • επιπλέον 3-4 εκατ. ευρώ για να αγοραστεί ο αναγκαίος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και
  • να προσληφθούν περίπου 110 άτομα προσωπικό!

Το έργο που πέρασε από σαράντα κύματα παραλήφθηκε πρόσφατα από την περιφέρεια Ηπείρου. Υπάρχει αλήθεια κανείς που να πιστεύει ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση να τεθεί σε λειτουργία; Βάζω στοίχημα από τώρα…

Στη νέα μονάδα, προβλέπεται να λειτουργήσουν, τμήμα επειγόντων περιστατικών και επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών, μονάδες βραχυχρόνιας νοσηλείας 25 κλινών, ένα μικρό άσηπτο γενικό χειρουργείο και διαγνωστικά εργαστήρια. Ήθελα να ξέρα ποιος έκανε και κυρίως ποιος ενέκρινε τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου…

Προφανώς, η ευθύνη για την πρωτάκουστη αυτή υπόθεση δεν ανήκει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το έχω ξαναπεί και επ’ ευκαιρίας θα το επαναλάβω. Η χώρα διαλύθηκε λόγω των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Απλώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη φυσική συνέχεια και δίνει τη χαριστική βολή.

Για την ιστορία, έχει σημασία να γνωρίζουμε το ιστορικό του έργου:

Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας δημοπρατήθηκε στις 31/07/2006 και η σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή του υπεγράφη την 17/06/2008.

Ο Ανάδοχος περαίωσε τις εργασίες του την 30/04/2013 και στις 30/09/2014 έληξε και η 15μηνη ευθύνη συντήρησης του έργου από τον ανάδοχο. Μάλιστα, στη συνέχεια υπήρξαν βανδαλισμοί και οι ζημιές χρεώθηκαν σε βάρος της εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει ο ανάδοχος!

Στις 24/12/2014 εκδόθηκε η βεβαίωση περαίωσης εργασιών, ενώ στις 02/07/2015 ορίστηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου επιτροπή προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου. Το έργο παραλήφθηκε πριν λίγες ημέρες.

Για να τεθεί σε λειτουργία το έργο πρέπει να ενταχθεί στο οργανόγραμμα κάποιου φορέα, που θα αναλάβει τη λειτουργία και την κάλυψη των δαπανών. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να ενταχθεί στο Νοσοκομείο Φιλιατών, το οποίο όμως αφενός απέχει 20 χλμ και αφετέρου δεν μπορεί να το υποστηρίξει επιστημονικά.

Στο τραπέζι έχει πέσει επίσης η πρόταση να διασυνδεθεί λειτουργία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων!

Το έργο «φάντασμα» στην Ηγουμενίτσα έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο με «αχρείαστα» έργα, που έγιναν για ψηφοθηρικούς λόγους ή απλώς για να απορροφήσουν κοινοτικούς πόρους και να τα φάνε οι εργολάβοι.

Τι να πρωτοθυμηθώ: Θα αναφέρω μόνο δύο παραδείγματα:

  • Φτιάξαμε ένα μεγαθήριο 750 κλινών στην Αλεξανδρούπολη, όταν οι ανάγκες της περιοχής θα καλύπτονταν άνετα από ένα νοσοκομείο με τη μισή δυναμικότητα.
  • Σήμερα χτίζεται νέο νοσοκομείο 280 κλινών στη Χαλκίδα! Το έργο μας έχει στοιχίσει ήδη περίπου 24 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωσή του χρειάζονται άλλα 47 εκατ. που έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Υ.Γ. Απολαύστε το ακόλουθο βίντεο για να δείτε πώς «πετάχτηκαν» τόσα λεφτά στην Ηγουμενίτσα…

Δείτε το βίντεο στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*