H Solvency “κόβει” τα νέα unit linked προιόντα

Εκτός Unit Linked αγοράς έθεσε το Solvency II τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι αυστηρές προδιαγραφές και προϋποθέσεις οργάνωσης σχετικών προγραμμάτων που προβλέπει το νέο εποπτικό πλαίσιο, αυστηρότερες των όσων ορίζει η κοινοτική οδηγία, λειτουργούν ως ανυπέρβλητα εμπόδια για το λανσάρισμα στην αγορά νέων επενδυτικών τίτλων.

Στην πλειονότητά τους οι ασφαλιστικές αρκούνται, σήμερα, σε όσα προγράμματα ήδη διαθέτουν στο επενδυτικό κοινό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του IW, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος φέρεται να έχει ενημερώσει σχετικά την Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας να παρέμβει ώστε να διευκολυνθεί ο κλάδος στη δημιουργία νέων προγραμμάτων, που θα «αναστήσουν» έναν τομέα ο οποίος λόγω και των capital controls έχει κυριολεκτικά «πεθάνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τελευταία «ζωντανή», επενδυτικά, χρονιά για τα unit lined προγράμματα ήταν το 2014, οπότε ο κλάδος είχε παρουσιάσει παραγωγή περί τα 200 εκατ. ευρώ, προερχόμενη κυρίως από τις τραπεζασφαλιστικές εργασίες.

«Οι προϋποθέσεις που θέτει το νέο εποπτικό περιβάλλον για τη δημιουργία εσωτερικών μεταβλητών επενδυτικών προγραμμάτων είναι τόσο αυστηρές όσο και αυτές που προβλέπονται για την οργάνωση ενός Αμοιβαίου Κεφαλαίου» αναφέρει στο IW υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, για να προσθέσει ότι «υπό αυτές τις συνθήκες ένας επενδυτής όταν θα κληθεί να κάνει τις επιλογές του, είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να τοποθετηθεί στο ΑΚ και όχι σε ένα unit linked προϊόν».

«Κατά συνέπεια» συνεχίζει «η ασφαλιστική αγορά υποχρεούται να επιστρέψει στα κλασικού τύπου επενδυτικά προγράμματα, εξασφαλισμένης απόδοσης, που στους καιρούς που ζούμε έχουν πολύ αυξημένο ρίσκο για τις εταιρείες και ουσιαστικά σχεδόν μηδενικές αποδόσεις».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*