«Στο μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης οι ελλείψεις φαρμάκων

Επίσημη έρευνα στο θέμα των ελλείψεων ξεκινάει η Δικαιοσύνη, μετά τις σχετικές καταγγελίες των φαρμακοποιών. Η αρχή, μάλιστα, φέρεται να έγινε πριν τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Γκουτζαμάνη.

lourantosΌπως αποκαλύπτει στο Virus ο κ. Λουράντος ήδη απο την Παρασκευή και με αφορμή την αποστολή εξωδίκου για την έλλειψη φαρμάκου της εταιρίας AMGEN για την οστεοπόρωση, η Εισαγγελέας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόβλημα και διέταξε προκαταρκατική εξέταση, αναθέτοντας την υπόθεση σε ανώτερο δικαστικό, ο οποίος θα καλέσει τον πρόεδρο του ΠΦΣ για κατάθεση.

Μετά τη σημερινή επίσκεψη του κ. Λουράντου στον Άρειο Πάγο (εδώ) η έρευνα θα διευρυνθεί και σε αυτή την κατεύθυνση οι φαρμακοποιοί αναμένεται να συνδράμουν τις αρχές με επιπλέον στοιχεί. Μάλιστα, ο κ. Λουράντος θα επισκεφθεί εκ νέου την δικαστική λειτουργό, σε 5-6 ημέρες για να καταθέσει ο ίδιος το σχετικό φάκελο.

«Η επάρκεια φαρμάκων είναι υψίστης σημασίας», τόνισε στο Virus, ο κ. Λουράντος και εκτίμησε πως, με εξαίρεση κάποια αντικειμενικά προβλήματα στη διάθεση εμβολίων, η βασική αιτία για τις ελλείψεις είναι αποκλειστικά και μόνο η τιμή. Όπως εξηγεί, η διαρκής μείωση τιμών εντός της χώρας, την ώρα που στο εξωτερικό αυξάνονται, δίνει περιθώρια σημαντικού κέρδους σε κάποιους. «Νόμιμα κάποιοι, αντί να πωλούν στην Ελλάδα σε χαμηλές τιμές πωλούν στο εξωτερικό σε υψηλότερες για να κερδίσουν, αφήνοντας τη χώρα χωρίς φάρμακα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣ Αττικής.

«Μέρα με την μέρα οι ελλείψεις αυξάνονται. Ζητήσαμε από την κυρία Εισαγγελέα την διερεύνηση του απαράδεκτου αυτού φαινόμενου και είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα θα προσχωρήσει σε βάθος. Δεσμευτήκαμε να καταθέσουμε επιπλέον στοιχεία προκειμένου να διερευνηθεί τελικά ποιοι ευθύνονται για τις ελλείψεις . Πρέπει οι Έλληνες ασθενείς να μπορούν να προμηθεύονται απρόσκοπτα τα φάρμακα τους και όχι να εξάγονται προκειμένου κάποιοι να πλουτίζουν θέτοντας σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία», δήλωσε κατά την έξοδο του από το Δικαστικό Μέγαρο.

Η έρευνα στο θέμα των ελλείψεων, όμως, διεξάγεται και σε άλλο επίπεδο, σε αυτό του ΕΟΦ, με τον οργανισμό να ζητάει και τη συνδρομή του κ. Λουράντου.

Οι δύο νομικοί των φαρμακοποιών, ο Η. Δημητρέλος του ΠΦΣ και η Σ. Αγγέλου του ΦΣΑ πρόκειται να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία.

«Οι φαρμακευτικές εταιρίες οφείλουν να έχουν απόθεμα 3 μηνών. Θα πρέπει να ελεγθούν αν έχουν. Αντίστοιχα, οι φαρμακαποθήκες δεν πρέπει να ερευνηθεί που διαθέτουν τα φάρμακα που λαμβάνουν από τις εταιρίες;», σημείωσε ο κ. Λουράντους.

Την ίδια ωρα, ο ΠΦΣ καλεί τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας σε άρση των διημερεύσεων από τις 4 Μαΐου, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σαββάτου. Η απόφαση δεν αφορά τις διανυκτερεύσεις.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*