Πώς βλέπουν οι πολίτες τα ελληνικά φάρμακα – Έρευνα

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών φαρμάκων και στα μάτια των πολιτών, προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η ALCO.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Έλληνες εμπιστεύονται τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα στη συντριπτική τους πλειονότητα, παρότι αγνοούν τα σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη χρήση τους, τόσο για το πορτοφόλι τους όσο και για τα ταμεία της χώρας.

Ειδικότερα, 8 στους 10 δηλώνουν αυθόρμητα ότι εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις ηλικίες άνω των 45 ετών που, κατά τεκμήριο, είναι οι κύριοι καταναλωτές φαρμάκων.

«Σε μια εποχή έντονης αναξιοπιστίας, το γεγονός είναι εντυπωσιακό», σχολιάζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, προβάλλοντας, όμως, και ένα ουσιαστικό ερώτημα: Αν το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι τόσο υψηλό, γιατί τότε το 80 % των φαρμάκων που καταναλώνουν οι ασθενείς είναι εισαγόμενα;

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες (6 στους 10 από όσους εκφράζουν γνώμη επί του θέματος) αποδίδουν το παράδοξο αυτό «στις πιέσεις των πολυεθνικών εταιριών στις κυβερνήσεις» και τη «λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων», ενώ από τα βέλη των πολιτών δεν γλυτώνουν και οι γιατροί.

Έτσι, το 43% πιστεύει πως ο έλεγχος της αγοράς από τις εισαγωγές οφείλεται «στις πιέσεις των πολυεθνικών», το 24% θεωρεί οι γιατροί προωθούν «ξένα φάρμακα», το 18% ενοχοποιεί τη «λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων», ενώ το 10% το αποδίδει στη «λανθασμένη ενημέρωση». Μόλις ένα 3% ρίχνει την ευθύνη στην «προώθηση από τους φαρμακοποιούς».

Ποσοστό 73% των ερωτηθέντων, που δήλωσαν πως έχουν άποψη επί των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική πολιτική, θεωρεί πως πλήττουν την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και ζητά να αποσυρθούν. Οι υπόλοιπο κρίνουν πως είναι στη σωστή κατεύθυνση και ζητούν να διατηρηθούν.

«Είναι χαρακτηριστικό πως το 50% όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν άποψη για το θέμα θεωρούν πως τα πρόσφατα μέτρα πρέπει να αποσυρθούν [….] Στο θέμα αυτό ο ένας στους δύο δηλώνουν πως δεν έχουν άποψη», αναφέρει ανακοίνωση της ΠΕΦ.

Ωστόσο, οι πολίτες φαίνεται πως δεν γνωρίζουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα των ελληνικών φαρμάκων. Όπως προκύπτει από την έρευνα «η ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει ότι τα Ελληνικά φάρμακα είναι 65% φθηνότερα των εισαγομένων πρωτότυπων. Μόνο ο 1 στους 100 από όσους ρωτήθηκαν γνώριζε τη μεγάλη αυτή διαφορά τιμής».

Μάλιστα, 3 στους 10 «πιστεύουν λανθασμένα ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι ακριβότερα των εισαγομένων πρωτότυπων», τονίζει η ΠΕΦ, επικαλούμενη τα στοιχεία της έρευνας. Αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η σχέση τιμής των Ελληνικών με τα εισαγόμενα φάρμακα.

Όσοι γνωρίζουν σε γενικές γραμμές, αλλά όχι ακριβώς, ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα των εισαγομένων είναι η μειονότητα, μόλις 4 στους 10.

Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη από την ALCO μεταξύ 25 και 29 Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και της ΣΕΔΕΑ. Πραγματοποιήθηκε σε 1.000 άτομα ηλικίας 18+ ετών με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και η δειγματοληψία της ήταν τυχαία και στρωματοποιημένη. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/- 3,1%)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*