ΕΕΑ: Άδικη και αντιαναπτυξιακή η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ

Έκκληση προς την κυβέρνηση και τους δανειστές να αποσύρουν κάθε σκέψη και σενάριο για αύξηση των συντελεστών της έμμεσης φορολογίας, η οποία είναι η πλέον άδικη μορφή φορολογικής επιβάρυνσης, καθώς επιβάλλεται σε όλους τους φορολογούμενους ανεξαιρέτως εισοδήματος, απευθύνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Η φημολογούμενη αύξηση στο 24% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι ακόμη μια αντι-αναπτυξιακή και ταυτόχρονα αναποτελεσματική επίθεση στο εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσης του χειμαζόμενου από την κρίση μέσου ελληνικού νοικοκυριού και της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης.

Ο προϋπολογισμός της ελληνικής οικογένειας και οι μεγάλοι παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας που τροφοδοτούν το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως επίσης η εστίαση και οι μεταφορές θα υποστούν σοβαρό πλήγμα. Ιδιαίτερα τα μικρά, συνοικιακά παντοπωλεία και μινι – μάρκετ που δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις και προσφορές στα προϊόντα που θα ανατιμηθούν σπρώχνονται με μαθηματική ακρίβεια στο «λουκέτο».

Είναι απορίας άξιον πως μετά από τόσες εβδομάδες διαπραγματεύσεων κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να καταλήγουν στην «αποτυχημένη πεπατημένη» της φορολογικής αφαίμαξης και μάλιστα των πιο οικονομικά ευάλωτων καταναλωτών και επαγγελματικών ομάδων.

Ελπίζουμε ότι το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα διαψεύσουν τις πληροφορίες για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και θα εργασθούν σοβαρά, σε συνεργασία με την επιμελητηριακή κοινότητα, για ένα ρεαλιστικό και μακρόπνοο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο η φορολογία θα είναι αναπτυξιακός βραχίονας και όχι ευκαιριακή «λύση» στα αδιέξοδα των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*