Στον αέρα η περίθαλψη των ανασφάλιστων, καταγγέλλουν οι γιατροί

Μετά τους φαρμακοποιούς και οι γιατροί από την πλευρά τους καταγγέλλουν το Υπουργείο Υγείας για προχειρότητα στην περίθαλψη των ανασφάλιστων και των απόρων, παρά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ και των ερμηνευτικών εγκυκλίων.

patoulis (1)«Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Υγείας δείχνει πρωτοφανή προχειρότητα, καθώς ανακοινώνει ασκήσεις επί χάρτου χωρίς να έχει διασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια. Δεν υπάρχει καν ειδικός κωδικός για την κάλυψη των ανασφάλιστων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ).

Οι γιατροί κατηγορούν επιπλέον την Αριστοτέλους για προσπάθεια εντυπωσιοθηρίας, επισημαίνοντας ότι, πέρα από την κατάργηση των 3μελών επιτροπών, η δυσκολία πρόσβασης στην υγεία για τις προαναφερόμενες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού διατηρείται στο ακέραιο.

«Οι  ανασφάλιστοι παραμένουν χωρίς κάλυψη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς οι δομές του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία είτε έχουν μεγάλες αναμονές είτε στερούνται βασικού εξοπλισμού (π.χ. δεν διαθέτουν αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους). Επιπλέον παραμένουν οι δυσβάστακτες συμμετοχές στη  φαρμακευτική περίθαλψη, με εξαίρεση μια πολύ μικρή ομάδα που εμπίπτει στην κατηγορία των απόρων» σημειώνουν σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, είχε προτείνει την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων (10 χιλ. ευρώ) στην υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Όπως εκτιμά ο κ. Πατούλης, εάν το υπουργείο την είχε αποδεχτεί τον περασμένο Μάρτη, τώρα θα είχε τα χρήματα για να καλύψει τους οικονομικά αδύναμους πολίτες.

«Για να κερδηθούν οι εντυπώσεις και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι τάχα διασφάλισε την καθολική δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων, δεν μπήκε το εισοδηματικό κριτήριο, με αποτέλεσμα σήμερα να μένουν στον αέρα οι ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη» αναφέρει σχετικά.

«Επιπρόσθετα, δημιουργείται κίνητρο απασφάλισης του πληθυσμού και απειλείται η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή δεν είναι κοινωνική πολιτική, είναι λαϊκίστικη πολιτική» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*