Παρατυπίες στο σύστημα τυπώνω-πληρώνω για το αυτοκίνητο

Μπορεί το σύστημα «τυπώνω – πληρώνω» για τις ανανεώσεις συμβολαίων κλάδου ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων να είναι σε ισχύ εδώ και περίπου δύο χρόνια, στα δίκτυα, όμως, καταγράφονται παρατυπίες, που ως έναν βαθμό επηρεάζουν και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το «τυπώνω – πληρώνω» δεν ισχύει απόλυτα, με αποτέλεσμα μερίδα κατόχων ΙΧ αυτοκινήτων, κατά τη διαδικασία ανανέωσης των συμβολαίων τους να παραμένουν ανασφάλιστοι για ολιγοήμερα διαστήματα, με άγνωστες τις συνέπειες σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Τα ίδια στελέχη, επιχειρώντας να περιγράψουν τα το τι ακριβώς ισχύει σήμερα στην αγορά, ξεχωρίζουν τέσσερις πρακτικές ανανέωσης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων:

–          Στην πρώτη εντάσσουν όσες εταιρείες εφαρμόζουν το νόμο ευλαβικά, ανανεώνοντας τα συμβόλαια στη λήξη τους εφόσον ο πελάτης πληρώσει άμεσα ή με την ημερομηνία πληρωμής των ασφαλίστρων εφόσον υπάρξει καθυστέρηση.

–          Στη δεύτερη εντάσσουν όσες εταιρείες αναγνωρίζουν παρατύπως μια προθεσμία 4 -5 ημερών στον πελάτη ώστε να καταβάλλει τα ασφάλιστρα και εν συνεχεία ανανεώνουν το συμβόλαιο με αναδρομική ημερομηνία (ημέρα λήξης του ασφαλιστηρίου).

–          Στην τρίτη περίπτωση κατατάσσουν όσες εταιρείες αναγνωρίζουν την άτυπη – παράτυπη παράταση μόνο εφόσον ο πελάτης πληρώσει ηλεκτρονικά, ενώ αν ο ασφαλισμένος πληρώσει σε δεύτερο χρόνο μέσω πρακτορείου μένει ανασφάλιστος για το μεσοδιάστημα.

–          Στην τέταρτη περίπτωση μοιράζουν τις εταιρείες σε αυτές που λήγουν το συμβόλαιο ασφάλισης στις 12:00 το μεσημέρι και σε όσες θεωρούν ότι το συμβόλαιο λήγει στις 12:00 τα μεσάνυχτα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*