Φάρμακο: Θεσμικές αλλαγές σε δύο μέτωπα

Δύο Υπουργικές Αποφάσεις για ζητήματα φαρμάκου ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς από τη μια και με τις εταιρείες από την άλλη.

Νοσοκομειακό Claw Back

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η συζήτηση αναπόφευκτα πήγε και στο θέμα του claw back στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, έχει συγκροτηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης, επιτήρησης και ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία, με επικεφαλής τη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου, στον οποίο μηχανισμό συμμετέχουν και ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ και η ΗΔΙΚΑ, και οι υγειονομικές Περιφέρειες και οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί. Η προσπάθεια εστιάζεται στη συγκέντρωση μηνιαίων δεδομένων για την εξέλιξη της δαπάνης και ενίσχυσης του ελέγχου της ζήτησης, «μέσα από την ενεργοποίηση και των επιτροπών για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά νοσοκομείο, και των επιτροπών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των ογκολογικών συμβουλίων, τα οποία διαχειρίζονται τα ακριβά φάρμακα που αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς», όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Ο υπουργός έκανε λόγο για προσπάθεια «ώστε η υπέρβαση της δαπάνης, πάνω από το όριο που έχει τεθεί να είναι η λιγότερο δυνατή και άρα και η επιβάρυνση των κατόχων των ΚΑΚ να είναι η λιγότερη δυνατή και άρα να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στην ανάγκη εφοδιασμού των δημόσιων νοσοκομείων».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ετοιμάζεται μία υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου και κυρίως της κατανομής του, ενώ στόχος είναι να συνυπολογίζεται η έκπτωση που δίνουν οι εταιρείες στα νοσοκομεία με το claw back. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι απολύτως λογικό. Διότι εάν δεν γίνει αυτό δεν έχουν κανένα κίνητρο οι εταιρίες να δίνουν εκπτώσεις», παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας πως η Αριστοτέλους θέλει να διατηρηθεί το καθεστώς έκπτωσης στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Παράλληλα, εξετάζεται ακόμη και κατανομή ανά τμήμα, «κάτι σαν κλειστός προϋπολογισμός ανά κλινική», όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, διευκρινίζοντας πως θα προβλέπεται μια μηνιαία ή διμηνιαία χρηματοδότηση από το Υπουργείο προς τα νοσοκομεία, στην οποία θα υπάρχει προσδιορισμένο ένα υποσύνολο το οποίο θα αφορά αποκλειστικά την πληρωμή υποχρεώσεων προς τις φαρμακευτικές εταιρίες. «Διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι από τη χρηματοροή που υπάρχει από το Υπουργείο προς τα δημόσια νοσοκομεία το κομμάτι που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη θα είναι προσδιορισμένο και δεν θα μπορούν ειδικοί στο νοσοκομείο να βάζουν προτεραιότητες κατά το δοκούν και να αποπληρώνουν άλλες υποχρεώσεις».

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση αναμένεται να είναι έτοιμη σε μερικές ημέρες και να αποσταλεί σε ΣΦΕΕ και ΠΕΦ, στο πλαίσιο μιας γρήγορης διαβούλευσης πριν υπογραφεί.

Δελτίο Τιμών

Ακόμη μια διαδικασία ανατιμολόγησης που θυμίζει σίριαλ, μια και έχει ήδη ξεπεράσει τις αρχικές προθεσμίες.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, σε εξέλιξη ειναι η επεξεργασία της Υπουργικής Απόφασης που θα εκκινήσει τη διαδικασία για το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Στη συνέντευξη τυπου ο Υπουργός έκανε λογο για ανώτατο όριο προστασίας τιμών και τη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους θεσμούς. Όπως εξηγούν στο Virus παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις πρόκειται ουσιαστικά για έναν «κόφτη του κόφτη», δηλαδή ένα πλαφόν στη μείωση που μπορεί να λάβει ένα φάρμακο. Η ελληνική πλευρά φέρεται να προσπαθεί για την εφαρμογή της εν λόγω «προστασίας» τόσο σε γενόσημα όσο και σε off patent, με την Αριστοτέλους να επιδιώκει, τουλάχιστον, τη διασφάλιση των generics.

«Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι δεν θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη πτώση τιμών στο επόμενο διάστημα που δεν θα είναι διαχειρίσιμη ιδιαίτερα από την εγχώρια βιομηχανία ,που ξέρουμε πολύ καλά ότι έχει προστιθέμενη αξία στη χώρα, στηρίζει θέσεις απασχόλησης, κλπ.», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Άλλωστε, συνήθως η κατακόρυφη πτώση των τιμών σε φθηνά σκευάσματα οδηγούν σε απόσυρσης φαρμάκων, που καθίστανται ασύμφορα για τις εταιρείες να τα διαθέτουν και τα οποία συχνά αντικαθίστανται με ακριβότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το ποσοστό της μείωσης στο οποίο φαίνεται πως συμφωνούν οι δύο πλευρές δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 15%, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και κάποιες κατά περίπτωση αυξήσεις, για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος.

Όπως διευκρινίζεται, υπάρχουν περιπτώσεις φθηνών φαρμάκων που δέχθηκαν σοβαρές μειώσεις και αποσύρθηκαν, αναγκάζοντας την πολιτεία να τα εισάγει μέσω ΙΦΕΤ σε πολλαπλάσια τιμή αυξάνοντας τις δαπάνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι μια ξυλοκαΐνη. Μια μικρή άνοδος της τιμής όχι μόνο δεν θα επιβάρυνε τη δαπάνη, αλλά θα οδηγουσε σε ευρύτερη εξοικονόμηση. Επιπλέον, θα προστατευθεί η επάρκεια της αγοράς σε φάρμακα

Η ΥΑ αναμένεται να είναι έτοιμη τις επόμενες ημέρες και να εκδοθεί, αν όχι αυτή την εβδομάδα, το πιθανότερο την επόμενη. Ωστόσο, η διαδικασία της ανατιμολόγησης δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα. Μάλιστα, παράγοντες του χώρου εκτιμούν πως το νέο δελτίο τιμών θα είναι έτοιμο γύρω στις 20 με 25 Μαΐου, ενώ η διαδικασία της διαβούλευσης σε επίπεδο ΕΟΦ, επί των προτεινόμενων τιμών, θα διαρκέσει μία εβδομάδα με 10 ημέρες (3 ημέρες για τα off patent, 2-3 για τα γενόσημα κ.ο.κ.). Εν ολίγοις, επιδιώκεται να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε η ανατιμολόγηση να πραγματοποιηθεί σωστά.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*