Διευκρινίσεις για την κάλυψη των ανασφάλιστων ζητούν οι φαρμακοποιοί

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των φαρμακοποιών για την απόφαση της Κυβέρνησης να καλύψει μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων τους ανασφάλιστους και τους άπορους πολίτες, χωρίς να έχει συζητήσει με τον κλάδο τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.

«Για μια ακόμη φορά η Πολιτεία νομοθετεί χωρίς τη συμμετοχή των θεσμικών της συμβούλων που είναι οι υγειονομικοί φορείς» αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), τονίζοντας πως ο φαρμακοποιός καλείται για μία ακόμη φορά να αντιμετωπίσει ασαφείς και βεβιασμένες αποφάσεις του πολιτικού συστήματος.

Γεγονός είναι πως οι πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών εκ μέρους της Αριστοτέλους αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι η ΚΥΑ είναι σε ισχύ, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους φαρμακοποιούς, ο ΠΦΣ ζητάει μετ’ επιτάσεως να αποσαφηνιστούν τα εξής:

  1. Ποια είναι, συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό κάποιου ως ανασφάλιστου ή απόρου;
  2. Ποιος, μέσα από τις δομές των νοσοκομείων θα πιστοποιεί την  αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης; Δηλαδή ο συνταγογράφος γιατρός θα έχει online σύνδεση με το Υπουργείο Οικονομικών;
  3. Δυνατότητα συνταγογράφησης θα έχουν όλοι οι γιατροί ή αναλόγως με την πάθηση θα πρέπει να συνταγογραφεί ο ειδικός γιατρός;
  4. Στα μέρη όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας θα μπορεί να συνταγογραφεί ο αγροτικός γιατρός;

«Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ελληνικού λαού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, ειδικά όταν βρισκόμαστε στο κέντρο την μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, για να εξαγγέλλεται βεβιασμένα. Εύλογα λοιπόν κάποιος θα σκεφθεί ότι η κάλυψη των ανασφάλιστων θα έχει την ίδια τύχη με τη -δίχως τέλος- διαπραγμάτευση της αξιολόγησης  με την τρόικα» καταλήγουν οι φαρμακοποιοί.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*