Μεγαλύτερη δυσκολία στην πρόβλεψη κινδύνων για το 32% των στελεχών

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

 

Η διαδικασία πρόβλεψης των μείζονος σημασίας κινδύνων καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα “Αριστεία στη Διαχείριση Κινδύνου” (Excellence in Risk Management) που εκδόθηκε από την Marsh και την Risk & Insurance Management Society για 13η χρονιά φέτος, με συμμετοχή πάνω από 700 στελεχών με εξειδίκευση στο risk management.

Στην ερώτηση ποσο δύσκολη είναι η πρόβλεψη των κινδύνων σε σχέση με τρία χρόνια πριν, το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι είναι “πιο δυσκολη”, το 4% “πολύ πιο δύσκολη”, το 36% είπε ότι “είναι το ίδιο με πριν”, το 26% θεώρησε ότι η πρόβλεψη των κινδύνων είναι “πιο εύκολη” και το 2% “πολύ πιο εύκολη”. Στην ερώτηση εάν η πρόβλεψη των κινδύνων θα γινει πιο εύκολη ή πιο δύσκολη τρία χρόνια από σημερα, το 40% απάντησε “πιο δύσκολη”, το 8% “πολύ πιο δύσκολη”, το 26% ¨το ίδιο με πριν”, το 21% “πιο εύκολη” και το 5% “πολύ πιο εύκολη”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση “Από πού θεωρείτε ότι θα προέλθουν οι μεγάλοι κίνδυνοι του μέλλοντος για τον τομέα σας”. Το 61% των ερωτώμενων απάντησε “από τις κυβερνο-επιθέσεις”, το 48% από το ρυθμιστικό πλαίσιο και το 40% από την έλλειψη ταλέντων. Ερωτώμενοι για τον χρονικό ορίζοντα των δυνητικών κινδύνων, το 79% απάντησε ότι οι κυβερνο-επιθέσεις αποτελούν ήδη μεγάλο κίνδυνο.

“Η αυξημένη διασύνδεση των κινδύνων δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου η αντιμετώπιση των μετώπων που ανοίγουν γίνεται όλο και πιο δυσχερής”, αναφέρεται στην έκθεση της Marsh. “Επομένως, καλύτερες επιδόσεις στη διαχείριση κινδύνου εμφανίζουν οι εταιρείες που αναπτύσσουν μια πολυδιάστατη προσέγγιση όσον αφορά τον εντοπισμό και την διαχείριση πολύπλοκων κινδύνων. Οι εταιρείες αυτές δεν βλέπουν μόνο τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους, αλλά και κατανοούν ότι αυτοί αλληλεπιδρούν με όχι και τόσο προβλέψιμους τρόπους με ήδη υφιστάμενα ρίσκα.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*