Εκατοντάδες τραυματίες από τα βίαια επεισόδια στην Ειδομένη

«Μπαρούτι μυρίζει» η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη, όπου χθες ξέσπασαν νέα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, μετά την απόπειρα των πρώτων να περάσουν τα σύνορα, με απολογισμό εκατοντάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που κλήθηκαν να δράσουν μετά τις συμπλοκές στις οποίες μεταξύ άλλων έγινε χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου και λάμψης και σφαιρών καουτσούκ, 200 άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι είχαν αναπνευστικά προβλήματα, 34 άτομα έφεραν ανοιχτές πληγές ή πιθανά κατάγματα και 30 έφεραν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ. Επτά άτομα χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο του Κιλκίς, 3 από τα οποία έχουν πλέον επιστρέψει στον καταυλισμό.

«H απογοήτευση και μια αυξανόμενη αίσθηση θυμού είναι διάχυτες μεταξύ των προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι στην Ειδομένη για περισσότερο από ένα μήνα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αναπόφευκτη συνέπεια του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, μια χώρα η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες και την ανάγκη για προστασία των ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε η Jose Hulsenbek, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, όχι με τη βία ή το απρόβλεπτο κλείσιμο των συνόρων, το οποίο προκαλεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Αυτή  η παράλογη ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από τις πολιτικές των ευρωπαϊκών κρατών γίνεται όλο και πιο αφόρητη μέρα με τη μέρα» πρόσθεσε.

Μόνο στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο εσωτερικό του καταυλισμού, περίπου 30 παιδιά, μεταξύ 5-15 ετών, έλαβαν ιατρική περίθαλψη μετά την έκθεσή τους σε δακρυγόνα. Δύο νεαροί ασθενείς ανέφεραν ότι, μαζί με άλλα 10 άτομα, μεταφέρθηκαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπου επί μία ώρα ξυλοκοπούνταν από την αστυνομία. Πάνω από 30 ασθενείς έλαβαν ψυχολογική φροντίδα, καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ.

«Η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν γεμάτη όλη την ημέρα. Τρία παιδιά μεταφέρθηκαν με τραύματα στο κεφάλι από σφαίρες από καουτσούκ. Οι άνθρωποι έξω φώναζαν και πολλοί κρατούσαν στα χέρια τους σφαίρες από καουτσούκ», είπε η Conor Kenny, γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη. «Μια έγκυος γυναίκα από τη Συρία ήρθε στην κλινική με τα δύο παιδιά της. Μου είπε ότι βρισκόταν κοντά στα σύνορα όταν έγινε χρήση δακρυγόνων για να διαλυθεί το πλήθος, οι άνθρωποι τότε άρχισαν να τρέχουν και εκείνη έπεσε κάτω».

Εντύπωση προκαλεί πως το ΕΚΕΠΥ, που είναι αρμόδιο για το συντονισμό όλων των προσπαθειών για την παροχή υγειονομικής παροχής στους πρόσφυγες-μετανάστες, δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για την ενημέρωση των μέσων σχετικά με το περιστατικό, ενώ σιγήν ιχθύος τηρεί και το ΚΕΕΛΠΝΟ, που βρίσκεται στην περιοχή με κινητή μονάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*