“Σαφάρι” ελέγχων από την ΤτΕ

Σαφάρι ελέγχων στις ασφαλιστικές εταιρείες διενεργεί για μια ακόμη φορά, την πρώτη ουσιαστικά υπό καθεστώς solvency II, η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Στόχος της είναι μια πρώτη καταγραφή της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται συγκεκριμένες εταιρείες, παίκτες της αγοράς δηλαδή οι οποίοι έχουν κατά το παρελθόν απασχολήσει τις ελεγκτικές αρχές με τις πρακτικές τους ή για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων.

 

Της πρώτης ελεγκτικής επιδρομής της ΤτΕ φαίνεται πως έχουν εξαιρεθεί οι πολυεθνικοί όμιλοι, οι οποίοι εξάλλου μέσω των μητρικών τους τελούν υπό ασφυκτικό pressing για ζητήματα σχετικά με την οικονομική τους θέση και τον τρόπο με τον οποίο ασκούν την εταιρική διακυβέρνηση.

 

Πηγές του IW, επισημαίνουν ότι οι υπηρεσίες της ΤτΕ αναμένουν στο μεταξύ να κυλήσει ο χρόνος, ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών να καταθέσει τους εποπτικούς ισολογισμούς για τη χρήση του 2015, και οι ελεγκτές να διαπιστώσουν σε τι βαθμό έχουν εφαρμοστεί στο Solvency II.

 

“Μπορεί μια ασφαλιστική εταιρεία να διαθέτει επαρκή κεφάλαια, αλλά να μην είναι οργανωμένη βάσει των όσων προβλέπει το νέο εποπτικό πλαίσιο”, αναφέρει αξιόπιστη πηγή του IW, που προσθέτει ότι πρόθεση της ΤτΕ είναι να πιέσει το σύνολο των ασφαλιστικών ομίλων να προσαρμόσουν τόσο τα οικονομικά τους στοιχεία όσο και τις λειτουργίες και την οργάνωσή τους στα όσα ορίζει το Solvency II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*