«Παράθυρο» για αυθαίρετες αποσπάσεις και ρουσφέτια στην Υγεία

Αποσπάσεις και μετατάξεις στις Μονάδες κατά παράκαμψη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα φέρνει υπουργική απόφαση των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στη βάση των διατάξεων του «παράλληλου προγράμματος» (εδώ).

Η απόφαση, που αφορά όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία, πλην ιατρών, περιλαμβάνει δύο βασικά σημεία ενδιαφέροντος:

(α) την εκχώρηση της απόλυτης δικαιοδοσίας που δίνεται στους ΔΥΠΕάρχες για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε απόσπασης ή μετάταξης, καθώς θα απαιτείται μόνο η δική τους υπογραφή, χωρίς να θεωρείται απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιακών συμβουλίων, και
(β) τη δυνατότητα απόσπασης και μετακίνησης υπαλλήλου χωρίς να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η κατάθεση δικής του αίτησης, η οποία θα απαιτείται μόνο για την παράταση της απόσπασης ή της 3μηνης μετακίνησης.

Οι ρυθμίσεις αυτές κάνουν πολλούς στην Υγεία να λένε ότι «ανοίγει ο δρόμος» για αυθαιρεσίες, ακόμα και για ρουσφέτια με τη συγκεκριμένη ΥΑ (επισυνάπτεται), ενώ δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η Αριστοτέλους ουσιαστικά αφήνει το «παράθυρο ανοιχτό» για την υποχρεωτική κινητικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι ανάλογη απόφαση υπάρχει και για τους ειδικευμένους γιατρούς (εδώ), οι οποίοι αποσπώνται για την «κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».

apospaseis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*