Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θα κριθεί η υπόθεση Audatex

 

Για την υπόθεση της Audatex θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 16 Μαίου, προκειμένου να επανεξετάσει την καταγγελία φανοποιών και βαφέων για παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού.

 

Το 2009, η Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο 13,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική Ασφαλιστική, 5,2 εκατ. ευρώ στην Αγροτική, 8,5 εκατ. ευρώ στην Interamerican και 5,1 εκατ. ευρώ στην Groupama Φοίνιξ, ύστερα από καταγγελία ένωσης φανοποιών, αφού κρίθηκε ότι παράνομα οι εταιρείες, μέσω του συστήματος Audatex, καθόριζαν τις τιμές για τα συνεργεία που είχαν ενταχθεί στο σύστημα Audatex.

Η απόφαση ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους από το Διοικητικό Εφετείο και η Επιτροπή ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα εξετάσει εκ νέου το θέμα, στη βάση εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η οποία διαπιστώνει ότι «προκύπτουν στοιχεία ότι οι προαναφερόμενες ασφαλιστικές εταιρίες, μέτοχοι της AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε, και η AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε, ως ένωση επιχειρήσεων, παραβίασαν άρθρα (της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό) μέσω του καθορισμού εφαλτήριας τιμής εργατοώρας συνεργείων παροχής υπηρεσιών επισκευής αυτοκινήτων οχημάτων στο πλαίσιο του συστήματος Audatex, ενός συστήματος ηλεκτρονικής πραγματογνωμοσύνης ζημιών αυτοκινήτων οχημάτων».

 

Όπως έχει ανακοινώσει η Επιτροπή, «κατά την Εισήγηση, η AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε. επέβαλε δεσμευτικούς κανόνες εφαρμογής της ανωτέρω τιμής στους χρήστες του συστήματος Audatex (ασφαλιστικές εταιρίες, πραγματογνώμονες, συνεργεία), υιοθέτησε κανόνες αποδοχής αιτημάτων αύξησης της εν λόγω τιμής από τα συνεργεία, καθόρισε το ύψος της αύξησης και εγκατέστησε μηχανισμούς παρακολούθησης των ανωτέρω κανόνων (όπως ο έλεγχος των εμπορικών και οικονομικών στοιχείων των συμβεβλημένων συνεργείων, η επιβολή ρήτρας πλέον ευνοούμενου πελάτη στις συμβάσεις με τα συνεργεία, ο ορισμός κατά αποκλειστικότητα πραγματογνωμόνων Audatex, η επιβολή όρου αποκλειστικής χρήσης του συστήματος Audatex από τους πραγματογνώμονες και η προώθηση ζημιών αυτοκινήτων σε συγκεκριμένα συνεργεία).

 

Η Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση AUDATEX το 2009

 

 

 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) με την υπ’ αριθμ. 460/V/2009 της 03ης Αυγούστου 2009 απόφαση της, μετά από καταγγελία της Πρωτοβάθμιας Επαγγελματικής Οργάνωσης με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΦΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, έκρινε κατά πλειοψηφία ότικατά το χρονικό διάστημα 2002-2008,οι εταιρίες «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ», «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Α.Ε.Ζ.Α.Ε.» και «GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», παραβίασαν τα άρθρα 1 του ν.703/77 και 81 της ΣυνθΕΚ, όπως ισχύουν, με το να καθορίζουν από κοινού ενιαία τιμή αμοιβής εργατοώρας μέσω του μηχανισμού της συναπόφασης τους και, ταυτοχρόνως, εργαλείου και οργάνου το οποίο συνέστησαν, ως κοινή επιχείρηση συντονισμού, της εμπορικής τους πολιτικής, με την επωνυμία «AUDATEX HELLAS Α.Ε.». Έκρινε, επίσης, ότι η τελευταία, (AUDATEX HELLAS A.E.), επέβαλλε, ανεπιτρέπτως, μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών, ρήτρα προς τα συνεργαζόμενα συνεργεία, να μη παρέχουν σε ομάδες πελατών ευνοϊκότερους όρους και τιμές απ’ αυτές που παρέχουν στις ασφαλιστικές εταιρείες χρήστες του συστήματος AUDATEX, ασκώντας παράλληλα έλεγχο για την τήρηση της μεταξύ τους συμφωνίας.

Με την απόφαση της αυτή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις επιχειρήσεις:

Να παύσουν άμεσα την παράβαση και να παραλείπουν αυτήν στο μέλλον,

Από μόνη της η κάθε μια και ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες να διαπραγματεύεται με τα συνεργεία την τιμή εργατοώρας και να καταχωρεί την τιμή που προκύπτει από τη διαπραγμάτευση στο κενό πεδίο του συστήματος AUDATEX. Η αλλαγή αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριμήνου και να κοινοποιηθεί άμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού,

Να απαλείψουν μέσα στην προθεσμία του τριμήνου τον όρο που έχουν επιβάλλει στα συνεργαζόμενα συνεργεία, μέσω της AUDATEX ΕΛΛΑΣ, για μη παροχή σε ομάδες πελατών ευνοϊκότερων όρων και τιμών από αυτές που παρέχουν στις ασφαλιστικές εταιρίες χρήστες του συστήματος AUDATEX,

Απειλήθηκε, επίσης, για τις ίδιες εταιρίες, ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις ως άνω υποχρεώσεις, θα καταβάλλουν πρόστιμο δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000) για κάθε μια εταιρία και για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης της.

Με την ίδια απόφαση καταδικάστηκαν οι πιο πάνω εταιρίες στην καταβολή προστίμου, ως ακολούθως:

«Η ΕΘΝΙΚΗ» ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ συνολικό πρόστιμο ύψους € 13.563.494,72.

«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.» συνολικό πρόστιμο ύψους € 5.281.238,60.

«ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Α.Ε.Ζ.Α.Ε.» συνολικό πρόστιμο ύψους € 8.554.851,23.

«GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» συνολικό πρόστιμο ύψους € 5.119.562,87

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*