Παράνομες χρεώσεις από ιδιωτική κλινική

[starbox]

Πρόβλημα για τους ασφαλισμένους σε κοινωνικούς φορείς αλλά και για τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υγείας συνεχίζουν να δημιουργούν οι υπερβολικές και παράνομες χρεώσεις που εντοπίζονται σε κάποιες περιπτώσεις από τις ιδιωτικές κλινικές.  Πρόσφατα μετά από έλεγχο του συνηγόρου του πολίτη αποδείχτηκε ότι ιδιωτική κλινική ζητούσε από ασφαλισμένο του ΙΚΑ να καταβάλλει περίπου 9.000 ευρώ για χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία του στη ΜΕΘ, παρά το γεγονός ότι ήδη το ταμείο είχε καλύψει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Μετά από συνεχείς οχλήσεις από την ιδιωτική κλινικήο για να τακτοποιήσει την οφειλή του ο  ασφαλισμένος ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη διαμαρτυρόμενος για τις υψηλές χρεώσεις  που του επιβλήθηκαν.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση για την κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη της νοσηλείας του ασθενούς ακολουθήθηκε η διαδικασία που ίσχυε πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με την έκδοση εισιτηρίου-εξιτηρίου και οι χρεώσεις εστάλησαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. “Ωστόσο, επιβλήθηκαν από το ιδιωτικό θεραπευτήριο στον ασφαλισμένο χρεώσεις ύψους περίπου 14.550 ευρώ. Από αυτά  καταβλήθηκαν τα 5.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό παρέμενε σε εκκρεμότητα”.

Η αρχή απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.) του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διακριβωθεί η νομιμότητα των επιπλέον χρεώσεων. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, η Υπηρεσία συνέταξε πόρισμα, στο οποίο αποφαίνεται τεκμηριωμένα ότι η νοσηλεία του ασθενούς πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου στη ΜΕΘ και καλύφθηκε πλήρως από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οπότε “δεν δικαιολογείται καμία επιπλέον χρέωση στον ασφαλισμένο εκ μέρους του νοσηλευτικού ιδρύματος και προτείνεται να του επιστραφεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως αχρεωστήτως εισπραχθέν”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*