Ασφαλιστικές οι 3 στις 10 καταγγελίες χρηματοπιστωτικού τομέα στο ΣτΚ

Περίπου τρεις στις 10 καταγγελίες τις οποίες δέχθηκε πέρυσι ο Συνήγορος του καταναλωτή για τα τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αφορούσαν στις ασφαλιστικές εταιρείες και οι υπόλοιπες στις τράπεζες, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του φορέα για το 2015.

Από τη σχετική έκθεση προκύπτει ειδικότερα ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή δέχθηκε πέρυσι 307 αναφορές για υπηρεσίες που παρείχαν ασφαλιστικές εταιρείες, 725 αναφορές για τραπεζικές υπηρεσίες και 15 αναφορές για υπηρεσίες που αφορούσαν επενδύσεις συντάξεις και κινητές αξίες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι περισσότερες αναφορές για τις ασφαλιστικές υπηρεσίες (38,1%) είχαν να κάνουν με τον κλάδο Ζωής, το 31,3% με τον κλάδο Ασφάλισης Υγείας και Ατυχημάτων, το 29% με τις Ασφαλίσεις Κατοικίας, το 1,3% με τις Ασφαλίσεις Μεταφορών και το 0,3% με τις Ασφαλίσεις Ταξιδιών.

Αν κάτι απασχόλησε περισσότερο τους καταναλωτές πέρυσι ήταν κατά 32,2% η τιμολόγηση των υπηρεσιών και η είσπραξη των χρεών, κατά 25,2% το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών, κατά 12,4% το περιεχόμενο των συμβάσεων και κατά 12,2% η τιμή και οι χρεώσεις των υπηρεσιών.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στατιστικά του Συνηγόρου του Καταναλωτή για την έκβαση που είχαν οι αναφορές των πολιτών σχετικά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, το 58,5% αυτών έκλεισε υπέρ των καταναλωτών και μόνο το 13,6% υπέρ των εταιρειών (τραπεζών και ασφαλιστικών), ενώ 27,8% των αναφορών δεν επιλύθηκαν.

Τέλος, σε ότι αφορά τα παράπονα που διατυπώθηκαν πέρυσι στο Συνήγορο του Καταναλωτή συνολικά για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αριθμός τους ήταν οριακά περιορισμένος στα 2.941 από 3.006 το 2014, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η υψηλότερη μέτρηση ήταν το 2011 οπότε διατυπώθηκαν σε σύνολο 11.076 παράπονα.

Σημειώνεται ότι στην Έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή δεν γίνεται επιμερισμός των παραπόνων για ασφαλιστικές και τραπεζικές υπηρεσίες, ανάλογος με αυτόν των αναφορών που διατύπωσαν πέρυσι οι καταναλωτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*