Κενό γράμμα ο νόμος για τους ανασφάλιστους – Τελεσίγραφο σε ασθενή από το ΓΚΝ Αθηνών

«Στα χαρτιά» παραμένει ένα μήνα μετά την ψήφισή του ο νόμος για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και των οικονομικά αδύναμων πολιτών (εδώ κι εδώ), αφού εκκρεμεί η έκδοση της εφαρμοστικής ΚΥΑ. Την ίδια ώρα, κανείς δεν γνωρίζει με σαφήνεια ποιο καθεστώς διέπει την περίθαλψή των προαναφερόμενων πολιτών, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες των νοσοκομείων να συνεχίζουν να στέλνουν ειδοποιητήρια πληρωμής σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες που είχε χρειαστεί να νοσηλευτούν.

pliromiΧαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλε στις 18/3 το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» σε ασθενή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ). Με αυτήν ο ασθενής καλείται να πληρώσει τα νοσήλια για επέμβαση αφαίρεσης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, στην οποία είχε υποβληθεί το 2014. Σε διαφορετική περίπτωση, ο υπόχρεος ενημερώνεται ότι εντός 15 ημερών το χρέος θα προωθηθεί στη ΔΟΥ όπου ανήκει.

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, βέβαια, είναι άγνωστο αν έχει αναδρομική ισχύ. Κάτι τέτοιο θα διευκρινιζόταν κανονικά με την έκδοση ΚΥΑ. Ακόμη όμως κι αν δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρητικά ο προαναφερόμενος ασθενής θα έπρεπε να καλύπτεται από τις διατάξεις του νόμου που είχε ψηφιστεί ήδη από τον Αύγουστο του 2014 αναφορικά με τους ανασφάλιστους. Με βάση λοιπόν την προηγούμενη νομοθεσία, η περίπτωση για την οποία γίνεται λόγος θα έπρεπε να εξεταστεί από 3μελή επιτροπή και ως ανασφάλιστος να μη χρεωθεί. Σύμφωνα όμως με τα όσα καταγγέλλει το ΜΚΙΕ, που αναδεικνύει το θέμα, η επιτροπή αυτή δεν συνεδρίασε ποτέ.

Προφανώς εδώ υπάρχουν ευθύνες στα άτομα που συγκροτούν την 3μελή επιτροπή στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Δεν συγκρίνονται όμως με τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που με την ανεύθυνη στάση της στο θέμα (καθυστέρηση ενός έτους για την ψήφιση του νόμου και κωλυσιεργία –άγνωστο γιατί– για την έκδοση εφαρμοστικής ΚΥΑ) διαιωνίζει την αδυναμία πρόσβασης όλων των πολιτών στο κοινωνικό αγαθό της υγείας.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για να μην πληρώσει ο συγκεκριμένος ασθενής, ενώ θα πρέπει άμεσα να δοθούν σαφείς απαντήσεις για το νομικό καθεστώς με το οποίο νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι ασθενείς και για τον χρόνο που θα εκδοθεί η εφαρμοστική ΚΥΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*